SOS: Mladež na obrazu me baš nervira

Imam jedan problem, koji me jako muči u poslednje vreme. Nisam vezala kosu skoro godinu i po dana, iz prostog razloga, jer na obrazu imam jedan veliki mladež koji me užasno nervira. U mom kraju svi smatraju ružnim one koji imaju mladeže po licu, pa sam zato i ja bila žrtva prozivki i vređanja. Onda sam odlučila da je ne vezujem više, i upalilo je, više me ne zadirkuju jer su već zaboravili na to. Ali problem je što mene užasno nervira i svaki dan se zbog toga svađam sa roditeljima, jer sam im rekla da želim da ga skinem a oni stalno odlažu. Više ne znam šta da radim.Uvek pazim da mi kosa prekrije mladež, kada duva vetar ili stavim telefon da ispadne da slušam muziku ili da pričam sa nekim ili držim kosu isto tako i kad trčim na fizičkom. Skoro svako veče plačem zbog toga jer ne mogu više, ali ne želim ponovne prozivke i odbacivanje.Vi ste mi poslednja nada! Help me plzzzzz!!

SAVET: Za početak, treba da znaš da, iako te neko proziva zbog toga, to nikako ne znači da zaista postoji i razlog za te prozivke. Vršnjaci su nekad neosetljivi i nisu svesni da nešto što njima deluje kao obična šala nekom drugom stvara toliko muke. Skroz je razumljivo zašto se toliko plašiš zadirkivanja, iako se trenutno ne događa. I sama kažeš da su zaboravili na to, pa bi i ti trebalo malo da se opustiš. Znamo da se plašiš zbog ranijih situacija, ali tolika briga i nerviranje oko toga ne mogu da ti donesu ništa dobro. Nama deluje kao da je trenutno najveći problem tvoj odnos prema celoj situaciji, jer te to sve toliko nervira. To što si nezadovoljna sobom zbog mladeža može podstaći druge da te zezaju, jer vršnjaci često reaguju zadirkivanjem na nešto što vide da nam smeta i da se stidimo toga. Ukoliko zaista želiš da skineš mladež, i već si sa roditeljima razmatrala tu opciju, probaj da ponovo ozbiljnije porazgovaraš sa njima. Svađe samo odlažu to što želiš. Sedi sa roditeljima i objasni im kako se osećaš zbog svega toga i koliko bi ti značilo da se upustiš u takvu proceduru. Do tad, iako je jako teško i deluje neizvodivo, pokušaj da skreneš sebi misli nečim drugim i da se ne posvećuješ toliko tome jer te previše ometa u svakodnevnom funkcionisanju. Mladež je jednostavno deo tebe, i probaj tako i da posmatraš na stvari, to te ne čini manje vrednom ili ružnom, a ako drugi imaju nešto da kažu na to, probaj da se distanciraš od njihovih komentara jer su neosnovani i neistiniti.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.