SOS: Mogu li biti depresivna bez razloga?

PROBLEM: Znam da ste u jednoj objavi na Fejsu napisali da o određenim stvarima treba pričati sa mamom, ali ja stvarno ne znam kako. Moje pitanje je da li može čovek biti u depresiji bez nekog određenog razloga, nego onako jednostavno da se male stvari skupe u ogromnu gomilu i nastane veliki problem? Tako se osećam već nekoliko meseci, kad se probudim, plače mi se jer ne želim da ustajem iz kreveta i uopšte da započnem novi dan. Više ljudi mi je reklo da imam neki zamišljen ili depresivan pogled kad se zamislim, ne znam. Svake noći legnem u krevet s namerom da spavam, ali onda mi dođe svako moguće osećanje od tog dana ili više dana ili neka leva krivica od pre nekoliko godina, i plačem dok ne zaspim… Bojim se da kažem mami kako se osećam, jer ne znam šta da očekujem? Da mi kaže da je to samo pubertet? Možda i jeste, ne želim sad da dramim, ali znam da se definitivno ne osećam kao da je to samo pubertet. Hvala unapred.

SAVET: Osećaš nesigurnost jer ne znaš odakle i zbog čega se nešto dešava. Okej, možda su to samo misli u tvojoj glavi. Čak i da je tako, treba tražiti podršku od drugih. Biti u nečemu bez određenog razloga samo po sebi stvara konfuziju, bilo da je reč o tuzi ili sreći. Kada te nešto fizički boli, verujemo da tražiš pomoć, pa zašto bi bilo drugačije sa emocijama. Kada imaš grip i boli te grlo, ideš kod lekara, a druge osobe u kući te neguju. Isto je tako i sa osećanjima. I ona se ponekad „prehlade“. Treba tražiti pomoć od najbližih u porodici ili prijateljima, i obratiti se lekaru ili psihoterapeutu radi procene i eventualnog daljeg načina lečenja. Ako je u pitanju depresija koji si spomenula, znaj da svako do nas bar jednom tokom života pati od depresije. Uz pomoć stručnjaka se leči veoma efikasno i to u visokom procentu je potpuno izlečiva. Zato, skupi hrabrost i razgovaraj sa mamom. Zajedno sa nekim je lakše suočiti se sa dilemama i onda pravac kod psihoterapeuta.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.