SOS: Moja drugarica se lako iznervira

Zdravo, nadam se da ćete mi pomoći i ovog puta. Moja drugarica se jako često iznervira. Iznervira se čak i za sitnice na koje ne može da utiče, npr. način ocenjivanja nekog profesora ili ponašanje druga prema drugarici iz odeljenja. A kad se iznervira, to je drži jako dugo. Pola dana ona priča o tome i bude u bedaku. Ja sam totalno drugačija, kada se iznerviram, uspem da iskuliram odmah, ali ne znam kako njoj da pomognem da je prođe taj bes, a i da se ne pojavljuje više, bar ne toliko. Molila sam je da iskulira, skrene misli, ali to nije lako i razumem to. Je l’ možete da mi pomognete kako da joj pomognem da to prevaziđe? I da li možete da objavite (i) na sajtu, jer nisam sigurna da ću moći da kupim novi broj? Hvala.

SAVET: Postoje razlike u tome kako se mi, u odnosu na druge, ponašamo u sličnim situacijama, pa tako tvoja drugarica ima malo niži prag tolerancije na svakodnevna događanja koja tebe toliko ne potresaju – nešto što tebi deluje kao sitnica, njoj izgleda veoma strašno. Neki ljudi su prosto takvi i potrebno im je da glasno iskažu svoje nezadovoljstvo i iznerviranost. Ona ima sreće što si joj ti drugarica, jer se iz svega što si nam rekla vidi da si uviđavna i puna razumevanja. Ponekad, jedino što možeš da uradiš jeste upravo da je saslušaš i podržiš, jer će se ona, kada svoje misli podeli sa tobom, osećati rasterećenije i oslobodiće se bar delića frustracije koju oseća. Takođe, možeš da joj kažeš kako neke stvari koje je potresaju uopšte nisu vredne njenog nerviranja, kao i da joj takve misli mogu samo negativno uticati na druge stvari u životu. A ona će, radeći na tome, s vremenom naučiti da se manje nervira oko svega, za oslobađanje od toga je potrebno vreme i strpljenje.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.