SOS: Moji hormoni su podivljali

Imam 14 godina i nemam dečka, a zaista bih htela da nađem jednog, da se mazimo i ljubimo, ali mi to nikako ne polazi za rukom. Znam da u meni divljaju hormoni da trebam da se smirim, ali prosto ne mogu. I da, planiram da već sa 15 godina imam polni odnos. Da li sam ja normalna i šta da radim?

SAVET: Jeste prirodno, baš zbog hormona i brojnih promena, da ti se sada javljaju nagoni te vrste. Međutim, fizička spremnost nije dovoljna. Za to da budeš u vezi, kao i za polni odnos, je potrebna psihološka, emocionalna spremnost. Upravo iz tog razloga, mnogi u tvojim godinama ili malo kasnije imaju momke ili devojke, a tek kasnije, pred kraj srednje škole i posle kada završe srednju školu stupaju u seksualne odnose. Dakle, ta osećanja i te potrebe koje imaš su ok, ali nije možda, bar za neke od njih, još uvek vreme da se realizuju. Stoga, za početak probaj da flertuješ sa momcima koji su ti simpatični i ako oni na to uzvrate, možda možeš biti u vezi. Ipak, ništa više od poljubaca ti ne bismo savetovali jer kao što smo rekli za polni odnos su potrebne psihološka i emocionalna spremnost, samo fizička potreba i želja nisu dovoljni.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.