SOS: Momci, kilogrami, samopouzdanje

Zdravo Hej! Par puta sam vam pisala i dosta ste mi pomogli. Obično su to bili neki ljubavni problemčići, ali sada je ovo nešto sasvim drugačije. Naime, do pre par godina sam se dosta družila sa momcima, ali nikad nisam bila muškarača, uvek sam se ponašala, a i dalje se ponašam i izgledam kao žensko. Momci su me jako voleli. Stariji su me uvek primećivali. Imala sam i najbolje drugove sa kojima se više ni ne družim. Ni ćao mi na ulici ne kažu. A sa njima mi je bilo predivno. Mnogo mi je žao zbog toga. I sada sam odlučila da sa momcima imam samo odnos na nivou škole. Kasnije sam se i udebljala zbog puberteta, par kila, pa sam izgubila samopouzdanje. I neugodno mi je kad sam pored momaka ail i kad treba da prođem pored grupe momaka. Kada sam krenula, sad u prvu srednje, upoznala sam jednu devojku, koja mi je inače postala stvarno super drugarica, mogu da kažem i najbolja, i nju momci stvarno vole. Lepa je jako, i zgodna. Ima najbolje drugare i jako je zabavna. Podsetila me je na mene odranije. I opet sam dobila tu želju da se družim sa momcima. Pri mišljenju sam da je sa njima najlepše. Što se kilaže tiče, na hrono sam ishrani i lepo mi idem pa se nadam lepim rezultatima i imam sve veće i veće samopouzdanje. I vezano za to imam pitanje. Koja je najbolja fizička aktivnost koja je dobra uz ovu ishranu? Inače, na restrikciji sam i ne pada mi teško. Ne želim ni na šta da idem zbog roditelja. Nismo siromašni, ali ipak imaju dosta troškova, ne treba im sad i ovo. E sad, da se vratim na stvar, moj problem je to što sam “zaboravila” kako da se ponašam blizu momaka. Nekako nisam ja ista kada sam blizu njih. Želim opet da imam drugove. U poslednje vreme su počeli sa mnom da se zezaju i sve, ali to nije ništa posebno. Draga sam im, ništa loše nemaju protiv mene. Ali želim da bude kao pre. Neki savet???

SAVET: Što se tiče tvojih problema sa samopouzdanjem, to ima dosta veze sa pubertetom. Nemoj da zaboraviš da čak i ako imaš neki kilogram viška, ne znači da si išta manje vredna nego ranije kada si imala tih par kilograma manje! Ali ako ćeš se ti osećati bolje da malo izgubiš na kilaži, mi te podržavamo. Što se tiče fizičke aktivnosti, to sve zavisi od tebe. Super je što imaš razumevanja za roditelje i ne želiš da im praviš dodatne troškove! Ako već imaš volje da se baviš nekom fizičkom aktivnošću, sama možeš, bez trošenja novca, da odlučiš da li ćeš početi da trčiš ili da radiš neke druge vežbe. Na internetu se možeš raspitati o tome šta sve možeš da radiš od kuće, a na youtube-u možeš naći i instrukcije za bilo koje vežbe za koje se odlučiš. Kada je reč o tvom pitanju vezano za druženje, savetujemo ti da prijatelje biraš prema tome koliko ti odgovara njihovo društvo, koliko su tu za tebe, koliko se osećaš slobodno pred njima da budeš ono što jesi itd. Ako ti grupa tih momaka odgovara, to je super. Samo vodi računa o tome da li ti je druženje sa njima zaista ok. Ne može odjednom da sve bude “kao pre”, jer je potrebno da prođe određeno vreme kako biste stekli poverenje jedni u druge i međusobno se opustili. Nemoj previše da brineš i razmišljaš o tome šta da uradiš, jer tu ne možeš da pogrešiš – ne postoje određena pravila koja treba da slediš kako bi se družila sa momcima, već to prosto treba da bude spontano, da dolazi samo od sebe, i to se uglavnom i dogodi posle nekog vremena. Probaj da se opustiš i da prosto pratiš tok razgovora. Super je što imaš tu drugaricu sa kojom imaš tako dobar odnos, i savetujemo ti da, ukoliko već funkcionišete toliko dobro, neguješ to vaše drugarstvo koje imate. Imaj na umu da je sklapanje dobrih prijateljstava generalno jedan čitav proces koji zahteva ulaganje i strpljenje! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.