SOS: Moram da stavim fiksnu protezu i to me čini nervoznom

Hej! Već neko vreme me muči jedan problem, pa se nadam da bi ti mogao da mi pomogneš. Naime , završavam osmi razred i uskoro krećem u srednju, a pre srednje moram da stavim fiksnu protezu. Jako sam nervozna zbog toga jer ću morati da upoznajem nove ljude i mislim da neću ostaviti dobar utisak jer ću se stideti (inače sam društvena). Uvek sam imala problem sa zubima i to mi je uvek smetalo. U osnovnoj me niko nije zadirkivao zbog toga, šta više mislim da se ni ne primećuje toliko, ali ja to baš primećujem. Takođe, samopouzdanje ume da mi padne ponekad i tada sam depresivna. Ne mogu da zamislim šta će se desiti kada stavim fiksnu. Znam da ovo nije veliki problem, ali želim da se osećam lepo kada krenem u srednju. Kako da se izborim sa lošim komentarima i kako da mi ne padne samopouzdanje? Želim da imam bolje mišljenje o sebi, ali ne znam kako to da postignem. Kako da se ne stidim i budem ono što jesam? Molim te odgovori mi na sajtu što pre . Inače super si i daješ odlične savete!

SAVET: Nema potrebe da toliko brineš oko proteze! Kao što i sama kažeš, ti si ta kojoj najviše “smetaju” tvoji zubi, drugi to retko i da primete, tako da treba uvek sebe da podsećaš na to kada se osetiš nesigurnom. Podseti sebe da će ti fiksna proteza pomoći da kasnije imaš zube kakve želiš, i da nije nikakva sramota nositi je. Zbog tog straha i nesigurnosti ti unapred pretpostavljaš da ćeš dobijati loše komentare, ali uopšte ne mora da znači da će se išta od toga desiti. Čak i ako se neko našali ili krene da te zadirkuje, najlakše ćeš se izboriti sa tim ako na to budeš gledala kao na šalu na svoj račun, tako je i prihvatiš i sama isto napraviš foru na tu temu. Nema potrebe da se se stidiš zbog proteze, i da brineš da li ćeš zbog toga ostaviti loš utisak na druge koje budeš upoznavala, jer proteza nije ništa strašno i kada se, posle par dana navikneš na nju, videćeš koliko će ti biti prirodno da pričaš normalno kao i do sad, i budeš društvena kao i pre, a i ljudima oko tebe će to biti sasvim normalno i neće ni razmišljati o tvojoj protezi. Ponavljamo da je važno da kažeš sebi da je sve ok, i da treba da se opustiš i ne kočiš sebe ružnim mislima. Tako da, smiri se, pobrini se da postaviš protezu i uživaj u srednjoj školi! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.