SOS: Muči me nesanica

Dragi HEJ časopisu imam jedan problem. Možda to vama ne zvuči kao problem, ali meni jeste. Muči me nesanica. Svako veče ne mogu da zaspim. Mislim o svakakvim stvarima koje su nebitne i tako ostanem budna do jutra. Posle nekako zaspim i ustanem oko 1-2 h popodne i to me jako nervira. Sve sam to rekla mami, a ona mi je rekla da ne mislim ni o čemu. Pokušala sam ali mi se opet neke nebitne stvari motaju po glavi. Molim te pomozi mi!

SAVET: Nesanica nije nimalo prijatna, posebno u to vreme kada se trudiš da zaspiš a nikako ne možeš pa onda kreneš u vezi sa tim da se nerviraš i da gledaš na sat pa ti se tek onda razbije strah. To je jedan začarani krug. Lako je reći ne misli ni o čemu, ali to je teško uraditi. Možeš probati pred spavanje bar sat vremena da ne koristiš telefon, laptop i da ne gledaš TV (zbog svetlosti). Pored toga, pre spavanja možeš popiti šolju čaja ili toplog mleka da te malo umiri. I topla, opuštajuća kupka ili tuširanje nije na odmet. Međutim ukoliko tebi problem sa nesanicom traje već dugo, onda bi trebalo da o tome popričaš sa svojim lekarom jer ti ove jednostavne stvari možda ne mogu pomoći. No svakako možeš probati prvo ovako, da se maksimalno opustiš pred spavanje, a potom ako vidiš da i to ne deluje i da nesanica nastavlja, onda potraži pomoć.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.