SOS: Muka oko izbora fakulteta

Ćao! Imam problem. Ne znam koji faks da upišem. Sad sam 3. godina gimnazije i jednostavno sam previše anksiozna po tom pitanju. Strah me je da ne uspem da upišem faks jer sam baš neodlučna. Ima nekoliko zanimanja koja su mi zanimljiva, ali uvek naiđem na neku prepreku, na neki predmet za koji sam i više nego sigurna da ne bih mogla da izađem na kraj sa tim. U isto vreme gledam da po završetku faksa lako nađem posao jer je danas to teško. Tražila sam po netu puno testova profesionalne orijentacije i ne mogu da ih rešim jer zahtevaju ili da platim ili da upišem svoje podatke tipa mejl ili tako nešto. Ne znam šta da radim. Volela bih da mi preporučite neke testove profesionalne orijentacije koji ne zahtevaju dodatne informacije, naravno, ukoliko može ili na bilo koji način pomognete.

SAVET: Razumljivo je što si toliko anksiozna oko izbora fakulteta, jer to spada u jednu od važnijih odluka u životu koje uglavnom utiču na našu budućnost. Ipak, nemoj da paničiš jer imaš još vremena i da odlučiš i da se pripremiš za prijemni i za same studije. Probaj da napraviš listu tih zanimanja koja su ti zanimljiva i da popišeš razloge za i protiv (koliko su ti zanimljiva, koliko su ti dostupni fakulteti, težina prijemnog, potencijalno kasnije zaposlenje itd). Ako baš brineš oko nekih predmeta, probaj da dobiješ dodatne informacije oko polaganja istih. Nemoj da se ustručavaš da se učlaniš u fejsbuk grupe tog fakulteta i da se o tom predmetu raspitaš kod studenata. Iako ti sad deluje da ne bi mogla da se izboriš sa tim, ne znači da stvarno jeste tako. Na tvoje rasuđivanje o tome trenutno dosta utiče panika i nesigurnost. Fakultet jeste dosta različit od srednje škole, ali često deluje strašnije nego što zapravo jeste. Kad kreneš da studiraš otkriješ strategije kako najbolje da učiš neke predmete i kako da ižađeš s njima na kraj. I nemoj da ti par predmeta koji te plaše budu prepreka da upišeš nešto što te zanima, a veruj nam da, iako ti sad tako ne deluje, ništa nije nepoloživo i nerešivo. Pronađi na netu informacije o tome kakvi sve smerovi postoje, raspitaj se o programu studija i onda vidi šta ti od toga deluje najprivlačnije. Na netu imaš nekoliko testova profesionalne orijentacije koje možeš pronaći tako što ćeš kao ključne reči potražiti “besplatni testovi profesionalne orijentacije za fakultete”, istina je da neki od njih zahtevaju mejl i ime, ali to je uglavnom zbog toga da bi ti rezultati testa bili poslati na mejl adresu, ako imaš strah od davanja ličnih podataka, možeš da napraviš mejl bez svog imena i ne moraš da upišeš lične podatke (bukvalno možeš da ih izmisliš i napišeš), jer ti podaci nisu potrebni za rezultate, već je potrebno samo da odgovoriš iskreno na pitanja o svojim interesovanjima. Ipak, nemoj da se oslanjaš samo na te testove, već više na ono što smo ti gore napisali, a tiče se toga da probaš da isključiš strah od polaganja ispita i tek onda probaš napraviti listu zanimanja koja te interesuju. Pored online testova profesionalne orijentacije, možeš se raspitati i kod pedagoga ili psihologa u svojoj školi, jer postoji mogućnost da kod njih možeš da odradiš takav test, ili da ti preporuče nekog drugog ko se time bavi. U svakom slučaju, diši duboko i seti se da imaš još vremena da doneseš odluku! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.