SOS: Muke oko fakulteta

Ćao, ove godine upisujem fakultet, i imam dve alternative, tj. volela bih ovaj jedan fakultet, a ovaj drugi mi služi za svaki slučaj da ako ne upadnem na onaj koji želim, da ne pauziram godinu. Ali jako se plašim, konkurencija je velika, a mesta je jako malo. Baš se plašim da se neću upasti, i ako upadnem na taj drugi, koji mi je rezerva, a ne upadnem na onaj koji želim, znam da ću se snužditi i neću izaći celo leto iz kuće. Iako su mi roditelji rekli da svakako idem na more, ja neću moći, jer će me to što nisam upala svaki dan sve više boleti. Baš se plašim, trudila sam se, i učila, ali opet nedovoljno, ne znam šta da radim. Nije mi bitno da li je budžet ili samofinansiranje, naravno, kao i svima bi mi više odgovarao budzet, ali opet mi je bitnije da upadnem, pa kako god, ali ja se plašim da neću upasti, Stvarno ne znam šta da radim!?

SAVET: Super je što imaš plan B. U slučaju da se desi da ne upišeš to što želiš, imaćeš alternativu. Sasvim je prirodno što tako strahuješ, prvo jer je reč o veoma bitnom događaju i promeni u životu, a potom konukrencija jeste realna. Ipak, malo nam se čini da te taj strah parališe i da te koči u učenju. Kao da se više baviš tim mislima “Šta ako…” nego što se baviš učenjem. Stoga ti predlažemo da probaš da ostaviš taj strah po strani jer iako može biti realan, koči te u učenju. Pošto imaš jako malo vremena do prijemnog ispita, jako dobro organizuj vreme kako bi prošla sve i osećala se spremnijom za to, Takođe, tada ponesi flašicu vode sa sobom i čokoladicu u slučaju da ti pozli. Noć pred prijemni lepo spavaj kako bi bila odmorna. Sva pitanja prvo jako dobro pročitaj, a onda odgovori. Iako ćeš biti ograničena vremenom, ipak se potrudi da ne žuriš previše, kako ne bi pravila nepotrebne greške.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.