SOS: Muke oko izbora srednje škole

Naime, odličan sam i vrlo dobar đak u školi. Počela sam da razmišljam koju srednju bih mogla da upišem i da razmatram koja su moja interesovanja i čime bih mogla da se bavim. Živim u gradu u kom postoje samo osnovni smerovi. Želela bi da se bavim psihologijom, najradije da radim kao školski psiholog. Želim da upišem neku srednju školu u kojoj ću imati neko predznanje pre studija, a to je gimnazija koju ja ne želim da upišem. Teška je, a ja nisam osoba koja ce stalno učiti i imati sve najbolje ocene. Nisam dobra sa matematikom i naukama, a jako volim društvene nauke i jezike, pa bi za mene društveno-jezički smer bio savršen. Znam da ne bih imala najbolje ocene u gimnaziji, ali nema druge opcije. Ne znam šta da radim, jer stvarno ne želim da upišem gimnaziju, a izgleda da ću morati. Please helppp :((( i ako bi mogli da mi napišete nešto o poslu psihologa bila bi Vam zahvalna.

SAVET: Što se tiče smerova u srednjoj školi, najbolje je da se dobro raspitaš o svim smerovima koji su ti dostupni u tvojoj blizini, a koje bi mogla da upišeš. Raspitaj se o predmetima koji se tamo uče, vidi koliko te to zanima. Ako voliš društvene nauke i jezike, možda bi ti smer koji si spomenula i bio zanimljiv, samo se dobro raspitaj o tome. Nemoj da upišeš nešto što te baš nimalo ne zanima jer će te baš mrzeti da učiš. Pored toga, šta god da upišeš, uvek možeš dodatno da čitaš i raspituješ se o različitim oblastima kako bi stekla predznanje koje želiš. U svakom slučaju, imaš još nešto vremena da razmisliš i odlučiš, i nemoj toliko da brineš o tome. Što se tiče psihologije, to je vrlo široka oblast i postoji veliki broj zanimanja koje psiholozi rade, npr. školski psiholog, profesor, psihoterapeut, savetnik, psiholog istraživač, klinički psiholog itd. Sve zavisi od toga šta te najviše zanima, ako želiš više da znaš o tome, možeš se raspitati na internet. Posao školskog psihologa je takođe šarolik – od rešavanja različitih problema koji postoje između učenika, učenika i profesora, pomaganja u učenju, pa do održavanje različitih radionica u školama i slično. Najvažnije je da se, pre same odluke, dobro informišeš o svemu! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.