SOS: Muke oko izgleda

Dragi HEJ!, stalno te pratim i čitam već duže vreme. Jednom do sad sam pisala i mnogo ste mi pomogli, pa se nadam da možete opet. Idem u 8. razred i dečaci i devojčice se u mom odeljenju ponašaju kao da se ne poznaju (ima izuzetaka). Međutim devojčice iz suprotne smene, oblače izazovnu odeću, šminkaju se kao da ne idu u školu već u neki večernji klub itd. Poenta je u tome da se devojčice iz moje smene i ja ne ponašamo tako i da naši dečaci sve vreme provode sa tim devojkama. Visoka sam 170 cm i imam 58 kg. Znam da ćete verovatno reći da to nije mnogo, ali meni se to vidi jer mi se sve skuplja u stomak i zato sam malo deblja. U toku letnjeg raspusta bila sam fizički aktivna i zdravo se hranila i smanjila ga, međutim kako je škola krenula imam mnogo obaveza da pored odlaska u školu i učenja nemam vremena za neku fizičku aktivnost pa se pitam da li znate kako da smanjim stomak, a da ne moram da budem preterano fizički aktivna jer ne mogu da zapostavim školu, a počinjem da mislim da se niko u mene neće zaljubiti jer ja nažalost danas fizički izgled jako bitan.

SAVET: Iako je često za prvi utisak fizički izgled veoma bitan, kasnije to nije slučaj jer da bi se interesovanje za neku osobu održalo, potrebne su i neke druge karakteristike sem pukog izgleda. Ličnost, ponašanje i interesovanja su daleko bitnija od izgleda iako na prvi pogled to ne izgleda tako. Što se tebe tiče, možemo da razumemo tvoje razmišljanje i tvoje brige, ali pre svega zaista verujemo da tu stomak nije glavni problem. Pre će biti da je ono što nedostaje drugačiji stav. U nedostatku samopouzdanja, ti smatraš da je fizički izgled najbitniji, a kao što smo rekli to je uglavnom slučaj u početku kada je reč o upoznavanju. Trebalo bi da probaš da poradiš na svom samopouzdanju u smislu koji seže dalje od fizičkog izgleda. Napravi listu svojih kvaliteta, stvari u kojima si dobra, oblasti koje ti idu od ruke, one u koje se razumeš, listu hobija koje imaš. Malo stavi akcenat na svoje dobre strane, nemoj se toliko fokusirati na ono što misliš da su tvoje slabosti jer na takav način nećeš samo ti, već će i ostali zanemariti tvoje kvalitete.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.