SOS: Muke sa menstruacijom

Zdravo. Jednom si mi pomogao pa ti se obraćam opet. Ovako, imam 14 godina i u februaru sam dobila prvu menstruaciju. I onda su prošla dva i po meseca, a ja nisam dobila drugu. Posle dva i po meseca, mislim da sam dobila, ali nisam sigurna jer krv nije iste boje kao prva menstruacija i nije toliko obilno. Kazala sam majci, ali mi je rekla da ne brinem, međutim mene to pomalo plaši. Je li normalno što sam posle tri meseca dobila drugu menstruaciju ili imam neki problem? Molim vas da ovo što pre objavite na sajtu.

SAVET: Nije toliko neobično da devojke kada prvi put dobiju, s početka nemaju ciklus redovno. Nekim devojkama se ciklus ustali tek nakon porođaja. Osim toga što neredovno dobijaju, devojkama se događa, slično kao i tebi, da im mensturacija ne bude istog intenziteta kao prethodni put. Pošto si dobila tek dva puta, još uvek ne možeš najbolje da proceniš kako će ti svaka sledeća mensturacija izgledati. Tvoja mama je verovatno u pravu, i to je najverovatnije posledica toga što si tek dobila. Ipak, važno je da zapisuješ datume kada dobiješ i da pratiš šta se događa u tvom organizmu. Ako i kasnije bude prolazilo toliko mnogo vremena između dva ciklusa, zamoli mamu da odete kod doktora i da popričate o tome.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.