SOS: Najbolja drugarica je počela da me izbegava

PROBLEM: Imam problem, moja najbolja prijateljica koja je dobra sa mnom već 10 godina me na neki način krenula izbegavati. Krenula je u srednju školu u septembru i dosta se promenila. Samo da napomenem, mlađa sam od nje pet godina. Počela je da se druži sa starijim od sebe i mene nekako izbegava. A da ne druži se toliko sa novi drugarima iz srednje škole, već se počela druziti sa nekima iz našeg sela koji su od nje malo stariji.Pomozite mi molim vas!

SAVET: Sada se verovatno razlika u godinama još više primećuje jer je ona sada ne samo u srednjoj školi, već je uveliko u pubertetu. To znači da prolazi kroz brojne promene, kako fizičke, tako i psihološke. Moguće je da se ponaša drugačije i da razmišlja drugačije. Godine u kojima se nalazi u kombinaciji sa društvom, mogu je udaljiti od tebe jer sada baš možda i nemate toliko zajedničkih tema. Takođe, prelazak iz osnovne u srednju školu je velika promena i zahteva dosta prilagođavanja pre svega na društvo, nastavnike i onda i na obim gradiva koji se uči. Prosto nalazite se u različitim periodima života. Ipak, to ne znači da ćete zauvek prestati da se družite. Možda je ovo sada samo faza, verovatno jeste. Bilo bi dobro da sa njom popričaš o tome. Reci joj da si primetila da se udaljila, kao i da si svesna razlike u godinama između vas koja sada povlači i mnoge druge razlike, poput one u interesovanjima i ponašanjima. Ipak, skreni joj pažnju na to koliko ti je do nje stalo. Verujemo da će na to reagovati jer možda usled svih ovih promena, pre svega promene škole koja je veoma zahtevna, nije primetila da se udaljila od tebe.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.