SOS: Ne mogu da probam novu hranu

Zdravo, imam 12 godina i veliki problem sa ishranom. Jednostavno ne mogu da probam novu hranu. Od voća jedem samo bananu, a ostalo voće mogu samo da popijem kao smuti ili iscijeđeno. Sirovo povrće uopšte ne jedem. Od ostale hrane ne mogu da pojedem skoro ništa. Od kuvane hrane mogu pojesti samo supe i čorbe i možda još par jela. Uglavnom jedem samo nezdravu hranu. Mislim da je problem u tome što, kada sam bila mala, roditelji su mi sve davali samo izblendano. HELP!

SAVET: S obzirom da si navikla na taj režim ishrane do sada, pokušaj da promene uvodiš postepeno a ne tako naglo. Za početak, pokušaj da se postepeno odričeš nezdrave hrane – okej je da povremeno pojedeš neku picu, sendvič ili nešto slično, ali potrudi se da se samokontrolišeš i izbacuješ takvu hranu. Što se voća i povrća tiče, sasvim je okej da ih unosiš kroz smutije, ceđene sokove ili da jedeš kuvano povrće ili ubačeno u nekom drugom obroku, to će zadovoljiti potrebe tvog organizma za vitaminima. Takođe možeš da pokušaš da uz obroke pomalo jedeš povrće kroz salate. Sve to važi i za ostalu hranu – probaj za početak da unosiš namirnice koje ne voliš tako što ćeš ih kombinovati sa hranom koju voliš, malo “stisni zube” i progutaj. Važno je da budeš uporna i ne odustaješ, i postepeno ćeš se navići. Što se tiče toga da si kao mala jela izblendanu hranu, najverovatnije to nema nikakve veze, samo je potrebno da se polako navikavaš na drugačiji režim ishrane! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.