SOS: Ne osećam glad!

PROBLEM: Imam 17 godina i relativno dobro izgledam, ali već duže vreme imam problema sa ishranom. Iskreno, ne znam kako to da nazovem. Pre godinu-dve skoro uvek sam se prejedala tokom obroka, ali s vremenom sam prestala da budem gladna. Kad ujutru ustanem, umesto gladi osećam mučninu. Onda pokušavam da izbegavam hranu, ali pored moje mame to je nemoguće jer ona misli da želim da smršam i stalno me tera da jedem. Jedno vreme sam se jako plašila i molila sestru da me odvede kod doktora, međutim, on mi je rekao da je sve u redu, da mi creva rade sjajno i da sam zdrava. Ali zašto se ja ne osećam tako? Čak primećujem kako sve slabije čujem. Kad to pomenem roditeljima, oni se smeju i kažu da umišljam i da bi mi bilo bolje da prestanem sa svim tim jer ću tako navući anoreksiju ili bulimiju. Ne znam šta da radim. Osećam se beznadežno. Uzdam se u tebe.

SAVET: Ako smo dobro razumeli, tebe brine to što ne osećaš glad, a tvoje ukućane to što ne jedeš. Čini nam se da postoji opravdan razlog za brigu. Ukoliko to traje duže od godinu dana, nikako ne treba da trpiš nelagodu i osećaj beznadežnosti. Postoje stručnjaci koji se bave ovom problematikom i mogu pomoći i tebi i tvojoj porodici. Bilo bi dobro da svi zajedno potražite pomoć iskusnog psihologa ili psihoterapeuta i otklonite svaku brigu vezanu za probleme sa ishranom.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

priredile: psihoterapeut Tanja Dobrić Brankov i Sanja Matasić

Foto: Getty Images

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.