SOS: Ne uklapam se u društvo u srednjoj

Zdravo. Volela bih da pročitate ovo jer mi jako znači i ako biste mogli da odgovorite jer stvarno više ne znam šta da radim. Krenula sam u srednju školu ove godine, medicinska škola. Međutim shvatila sam da se uopšte ne uklapam u društvo. U đačkom sam domu, tu takođe ne postoje uslovi za učenje, bukvalno pušta se muzika u hodniku, niko ne vodi računa. Svi su mislili da je u đačkom domu disciplina, ali uopšte nije tako. U srednjoj školi nemam društvo. Svi su se uklopili sem mene, jako sam komunikativna, prilazila sam svima i pričala, ali svi imaju ali svi svoje društvo i zato uopšte nisu zainteresovani za sklapanje drugih prijateljstva. Najgora stvar u tome je što mi roditelji ne dozvoljavaju da se prebacim ili nigde nema mesta. Pričala sam sa njima na sve moguće načine i sve to, ali ništa ne ide po planu. Ne znam šta da radim, pomozite.

SAVET: Srednja škola je ipak jedna velika promena, pogotovo ako si se već sad odvojila od roditelja i živiš u domu u nekom drugom gradu. Pa još novo društvo, novi ljudi… Sve to je samo po sebi stresna situacija, ali ne mora da znači da će nastaviti da bude tako i da se ništa neće promeniti. To što se još uvek nisi uklopila, ne znači da nećeš nikad. Iako je prošlo mesec i po dana od početka školske godine, vi se svi i dalje upoznajete. Nemoj da siliš sebe da počneš da se družiš sa bilo kim, već pokušaj da budeš kul sa ljudima koji deluju da bi ti odgovarali za druženje. Iako ti sad žudiš za bliskim odnosom sa nekim, to se postepeno gradi. Ostani otvorena za razgovor i upoznavanje sa drugima iz razreda na primer, iskoristi svaki zgodan trenutak da popričaš sa nekim, pa neka to bude neka obična tema vezana možda za školu ili nešto slično. Verovatno je da ćeš u nekom trenutku ipak “kliknuti” sa nekim, samo daj i sebi i njima više vremena. Pored toga, nemoj da sebe ograničavaš na društvo samo iz svog razreda, potrudi se da upoznaš I druge ljude, iz drugih odeljenja ili iz doma, ili bilo gde drugde. Takođe, sigurno si imala neko društvo pre dolaska u srednju, pa nemoj ni to da zanemariš i pokušaj da održiž kontakt sa njima. Iako se sada jako loše osećaš zbog toga što su svi tako u grupicama i druže se sa nekim, pre ili kasnije se desi da upoznaš nekog malo bolje, da se povežete i počnete intentzivnije da se družite. Do tad budi strpljiva i druži se i sa ljudima koje znaš van srednje. Srećno. 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.