SOS: Ne želim da izgubim ni drugaricu, ali ni simpatiju, šta mi je činiti

Dragi Hej imam jedan problem, ali zaista nemam osobu kojoj želim da se obratim, pa bi mi bilo drago da mi odgovorite.
Ja sam već, malo manje od šest meseci zaljubljena u jednog dečaka koji ide u odeljenje sa jednom od mojih najboljih drugarica (idemo u istu školu). Kada sam se zaljubila u njega, činjenica da ga i ona voli, mi nije davala mira. Tada sam ga viđala samo na fizičkom i za vreme odmora po hodnicima. Kad god da me vidi, javio bi mi se, osmehnuo, ali to ništa ne znači, jer je on takav prema svim devojčicama, pa sam 99% sigurna da on nije zaljubljen u mene, ali ni u nju, jer svi znaju da on voli neku devojku koju neću uključivati u ovu priču. Oni se poznaju jako dugo, idu jedno kod drugog i tako to. Jednom kad sam otišla kod te svoje drugarice, on je bio kod nje, i sve vreme je bio jako fin, i tada sam se tek zaljubila kao nikad. Posle nekog vremena, meni je drugarica rekla da više nije zaljubljena u njega, što je za mene bilo ogromno olakšanje, iako ni tada nisam mogla da joj priznam šta osećam prema njemu. Oni su tada bili “samo najbolji prijatelji”. Kada sam, mnogo posle svega toga, bila kod te drugarice, ona je meni rekla da nije sigurna šta oseća prema njemu. Da nije sigurna da li je ponovo zaljubljena. Onda mi je pričala kako je on tako dobar i fin, kako on nju u školi grli, nosi je “kao da su mladenci” (iskoristila je te reči). Meni je to bilo slatko, ali kada sam u glavi zamislila to, samo što nisam počela da plačem. Smračilo mi se pred očima, ali sam se samo osmehnula da ne bi primetila moje stvarne emocije. Plašim se da bih, ako bi se to desilo, mogla da je izgubim, koliko god ona bila razumna i zrela. Nesto najgore što bi moglo da mi se desi u ovoj situaciji je da izgubim drugaricu. Ali, ne želim ni njega. Iako sam pokušala. Jednostavno ne mogu to da zataškam, jer, ono što osećam prema njemu nikada nisam ni prema kome drugom. On je lep, ali i jako kulturan, fin, dobar. Volela bih da mogu da se nađem na pola puta, ali ovaj moj problem svakog dana raste, i sa njim više ne mogu da živim. Celog dana se osmehujem, i čim padne noć, i legnem u krevet, plačem. Satima. Sinoć skoro cele noći nisam spavala. Jednostavno je sada u mojoj glavi haos sa kojim ne mogu da se izborim jer se iz dana u dan pogoršava. Ne želim da izgubim ni drugaricu, ni njega. Iako sam pokušala da ga zaboravim nekoliko puta, jednostvno nisam uspevala. Nadam se brzom odgovoru, hvala unapred!

SAVET: S obzirom da osećaš toliki pritisak po pitanju te situacije, i da osećaš kao da više ne možeš da izdržiš sve to, verovatno i sama osećaš da je vreme da popričaš sa najboljom drugaricom. Razumemo da ti je frka oko toga i da se plašiš da bi mogla da je izgubiš, ali to je dobar način da olakšaš sebi, jer i sama vidiš da ovako više ne možeš. Pretpostavljamo, po tvom opisu, da ste poprilično dobre drugarice, a to znači da verovatno možeš da pričaš sa njom o većini stvari. Budi iskrena sa njom i reci joj kako se osećaš, reci joj da ti se on sviđa, i da nisi smela ranije da joj kažeš jer te je strah da se ne naljuti i da se ne posvađate. Naglasi joj koliko ti je važno vaše prijateljstvo i koliko želiš da vam odnosi ostanu isti i nakon toga, takođe joj objasni kako ti je postalo preteško da ćutiš i dalje o tome. I nakon svega je pitaj šta ona misli o svemu tome. Ako ste zaista dobre drugarice, to ne bi trebalo da utiče na vaše prijateljstvo. Što se tiče tvoje simpatije, ukoliko trenutno ne osećaš da ti je uzvraćeno sa njegove strane, to svakako onda neće uticati na tvoj odnos sa najboljom drugaricom. Ipak, ako je baš zaljubljenost u njega ta koja ti stvara najviše problema i čini te tako uznemirenom, proveri sa drugaricom da li se on njoj i dalje dopada, i ako to nije slučaj, proveri da li bi njoj bilo ok ako bi nešto bilo između tebe i njega. Ukoliko sa te strane sve bude okej i drugarica pokaže da joj je to u redu i kaže da joj se on ne dopada više, slobodno probaj da mu se malo više približiš i da mu staviš do znanja da ti se dopada, a onda sačekaj njegovu reakciju. Čak i ako ništa ne bude od toga na kraju, nemoj da misliš da će ti biti zauvek tako teško. Ako bi se desilo da su ti simpatije neuzvraćene, nemoj da očajavaš, jer mora i toga nekad da bude. Pa čak i ako ti sad deluje da nećeš moći nikad to da prevaziđeš, videćeš da će proći i da će ti se dopasti neko drugi. U svakom slučaju, ako je tvoje prijateljstvo sa tom drugaricom iskreno, onda verovatno nije vredno da se taj odnos dovede u pitanje zbog simpatije, ali kada porazgovaraš sa njom, smisli šta dalje, i ako ona “odobri” – okušaj svoje šanse sa njim, i ne odustaj dok barem nisi probala! Srećno!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.