SOS: Ne znam kako da se sa nekim sprijateljim

Imam problem zbog kojeg sam jako tužna i nije mi ni do čega. Idem u drugi srednje, u osnovnoj sam imala dosta drugarica i uvek sam se družila sa svima. Od kako sam došla u srednju imam jednu prijateljicu iz osnovne i to je to, nisam navikla da imam jednu prijateljicu a i uostalom ona nije moj tip i nikako se ne slažemo. U razredu su sve grupice, one devojke koje su popularne, one koje sve ogovaraju i mi koje samo ćutimo i svaki odmor sedimo ispred učionice i čekamo da zvoni. Ne znam kako da se sa nekim sprijateljim? Kako da počnem da pričam s nekim jer svi uvek okreću očima i već imaju svoje društvo? Imala sam prijateljicu iz razreda s kojom sam već par meseci u svađi i ona mi je najviše odgovarala, ali nikako da se pomirimo ili započnemo neku komunikaciju. Nemam prave prijatelje i htela bih s nekim početi pričati u razredu, da izlazim vikendom, idemo na kafe… Kako? Molim vas za pomoć.

SAVET: Za početak, razmisli da li sa tom drugaricom s kojom se trenutno družiš možeš nekako bolje da funkcionišeš, nemoj da odbacuješ nekog ko ti je, kako kažeš, trenutno najbolji prijatelj. Naravno, ne treba da se družiš s njom ako jedna drugoj baš mnogo ne odgovarate, ali razmisli da li to nekako može da se popravi. Drugo, vreme je da pokušaš da popraviš odnose sa tom drugaricom sa kojom si u svađi. Javi joj se i pitaj je da porazgovarate. Kaži joj da ti nedostaje i da bi želela da se pomirite. Razmislite kako biste mogle da rešite problem ako je i ona za to, izvinite se jedna drugoj. Važno je samo da neko načini prvi korak, a svakako da ti možeš da probaš tako nešto. Što se tiče ostalih iz škole i razreda, razmisli ko ti deluje kao neko ko je okej za druženje i ko bi ti odgovarao, pa zatim pokušaj da stupiš u neku komunikaciju sa tim ljudima. Potrudi se da započneš neki lagani razgovor, možda na početku nešto vezano za školu na primer, a onda pokušaj da budeš spontana i da prosto učestvuješ u konverzaciji. Daj sve od sebe da budeš otvorena i da pokažeš drugima da si zainteresovana za druženje – npr. ako ti neko priđe, prihvati to i uđi u komunikaciju. Budi strpljiva i ne odustaj, želimo ti sreću! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.