SOS: Ne znam koji fakultet da upišem!

PITANJE: Poozdrav!! Trenutno sam četvrta godina srednje turističke škole i dolazi vreme kada ve
treba da počnem da se pripremam za fakultet. Pre nekih mesec sam vam pisala već o jednoj nedoumici, ali trenutno sam u još većoj! Dakle, ne znam da li da upišem Višu medicinsku u Zemunu, smer medicinsko-laboratorijski tehnolog ili grafički dizajn. Grafički dizajn bih jako volela da studiram, mislim da bi bilo baš kul, predmeti su super i sivđa mi se posao. Ali nekako, ja kroz celu srednju maštam o medicini. Sa ovom školom nažalost ne mogu fakultet, ali sam malopre shvatila da mogu da upišem gorepomenuti smer na Višoj. Moj neostvareni san je farmaceut, ali mi se baš sviđa i rad u laboratoriji. Budžet mi se ne smeši ni na jednom ni na drugom fakultetu sigurno, tako da mi je to svejedno. Sada ne znam šta da radim. Za grafički dizajn bih u svakom slučaju završila kurs kad ne bih studirala, a jako mi se studira, ali bih volela i ovo drugo da studiram! Totalno sam zbunjena, nadam se da ćete mi vi pomoći, haha.

SAVET: Jasno je zašto si toliko neodlučna s obzirom na to da su ti oba smera izuzetno privlačna. Iako ti sad verovatno deluje kao da bi najviše volela da ti neko samo kaže šta da upišeš kako bi već jednom prestala da razmišljaš o tome i počela da spremaš prijemni, odluka je samo na tebi, i trebalo bi sama da je doneseš. Ti si ta koja će slušati sve te predmete, učiti za ispite i slično, i zato je važno da poslušaš sebe. Ipak, možemo da ti damo neke savete oko toga šta bi ti pomoglo da odlučiš. Pre svega, zastani na trenutak i smiri se, nemoj da paničiš! Reci sebi da nema razloga za tim jer ćeš na kraju svakako doneti odluku i konkurisati na nekom od ta dva fakulteta. Pokušaj da se malo opustiš i da malo gurneš sa strane sve to kako bi se bar malo odmorila (bar koji sat) od sve te brige i vaganja da li da odabereš ovo ili ono. Zatim sedi i napravi listu koji su razlozi za i protiv da upišeš jedan, a koji su razlozi za i protiv da upišeš drugi smer. Zapiši sve čega se setiš (ponovo to da li ti se sviđaju predmeti, kakve su prakse, zaposlenje, mogućnost napretka itd), i zatim prebroj sve i vidi gde imaš više za, a manje protiv. Takođe, uzmi u obzir to da za jedno od toga možeš da završiš kurs, i da možeš da ga npr. pogađaš istovremeno sa faksom. Takođe, uvek je tu opcija i da, u skladu sa obavezama, mogućnostima i željama upišeš prvo jedno, pa nešto kasnije i to drugo. Imaj na umu da uvek postoji mogućnost da se baviš onim što želiš, te da ono što odabereš ne mora nužno da isključuje ono drugo. Srećno sa odabirom!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović

Foto: Getty Images

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.