SOS: Nema motivacije

Ćao Heju, ja imam jedan veliki problem. A taj problem je da nemam mnogo motivacije za sve. Kako da  rešim ovaj problem  molim vas recite mi.

SAVET: Prilično si opšte  i naširoko napisao. Iz ovoga ne možemo ni da zaključimo da li je reč o motivaciji za učenje, za fizičku aktivnost ili za nešto treće. Ako želite da vam pomognemo MORATE bolje formulisati pitanja, suziti temu. Ipak, probaćemo da ti odgovorimo i na ovo opšte pitanje.

Motivacija za bilo šta je problem sa kojim ćeš se susretati celog života. Nekad nas motivaciju nalazimo spolja, u smislu dobijanja određenih stvari, pažnje ili nečeg trećeg, a nekada motivaciju imamo sami i želimo nešto radi nas samih da uradimo. Slažemo se da je problem kada nema motivacije npr.za učenje. To može biti veliki problem jer nije stvar o nekoj izbornoj aktivnosti već o stvari koju moramo raditi. Zato se nekada motivacija gradi, kao i radna navika. Probaj sebi da te stvari koje te muče razložiš i da odabereš kako ćeš sebe nagraditi kada završiš sa svakom od tih obaveza. Npr.ako bi trebalo da pročitaš lektiru, a nemaš motivaciju jer je recimo dosadna, obećaj sebi da ćeš se nakon čitanja počastiti nečim. Npr.kupićeš sebi omiljene slatkiše ili možda neki CD ili igricu ili ćeš npr. otići do bake i deke za vikend ili u bioskop sa društvom. Na takav način možeš održavati motivaciju jer znaš da ćeš, kada budeš završio zadatak, dobiti nagradu.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.