SOS: Nemam motivaciju

PROBLEM: Zdravo! Imam 13 godina i jedan problem. Uvek sam bila odlična u školi, ali sad nemam motivaciju da učim. Želim da ove godine budem odlična i da učim, ali uopšte mi se ne uči od kada je krenula škola i kao da nemam motivaciju… Šta treba da uradim da bi se ponovo vratila učenju? Hvala
ti!

SAVEt; Nemaš razloga za preteranu brigu. Odlična si učenica koja se malo opustila tokom dugog letnjeg raspusta. To je prolazna faza. Motivacija za učenje se uvežbava, kao i bilo koja druga aktivnost. Evo šta bi mogla da uradiš kako bi je povratila. Potrebno je da učiš i kada ti se ne uči i to svaki dan po sat-dva. Za početak izaberi predmete u kojima si uvek bila dobra. Prvo njih uči dva, tri dana, a onda pređi na druge predmete. I ne zaboravi da se relaksiraš posle učenja uz neki slatkiš, gledanje omiljene serije ili bilo šta što voliš da radiš. Takođe, jedan deo tvoje motivacije za učenje dolazi od nastavnika i načina na koji će gradivo učiniti zanimljivim. To obavezno iskoristi. Poenta je da učiš pametno. Zato prati na času i trudi se da što više zapamtiš, redovno radi domaće zadatke, ponavljaj pred čas ono što ste radili na prethodnom času, pravi sama sebi beleške ili podsetnik najvažnijih činjenica ili formula. Sve ovo doprinosi da povratiš radne navike, a sa prvom dobrom ocenom tvoja motivacija naglo će porasti.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.