SOS: Neredovan ciklus i poseta ginekologu

Dragi HEJ, imam jedno pitanje. Išla na sistematski pregled i sve je bilo u redu dok me doktorka nije pitala oko menstruacije. Imaću 14 godina uskoro i još nemam redovno ciklus. Prošle godine u martu sam imala, trajalo je 7 ili 8 dana, zatim u decembru, trajala je 4 dana, i u junu ove godine 10 dana. Kada sam u julu imala, bila sam na moru i kupala sam se. Doktorka mi je rekla da će mi zakazati u Beogradu na dečjoj klinici pregled kod ginekologa. Pa sad imam pitanja da li tamo treba da se skidam cela ili kako, zato što mi je neprijatno (posebno ako je doktor u pitanju). I da li je samozadovoljavanje normalno u 14 godina i da li može da naškodi menstruaciji?

SAVET: Tvoja doktorka je u pravu, trebalo bi da posetiš ginekologa. Ipak, znaj da mnogim devojčicama dosta dugo prođe od početka ciklusa do momenta kada se ciklus ustali, tako da i ne mora da znači da je nešto strašno u pitanju. Sasvim je razumljivo što ti je neprijatno kada pomisliš da treba da se skineš pred nekim, ali kad pretrpiš neprijatnost na početku, kasnije bude malo lakše. Pre svega, važno je da znaš da su ginekolozi vrlo svesni toga da je devojčicama neprijatan pregled i da se stide, i zato su vrlo pažljivi i pomoći će ti da savladaš strah. Pogotovo zato što je u pitanju dečji ginekolog. Kada odeš tamo, prvo ćeš sa ginekologom popričati i objasniti u čemu je problem, postaviće ti neka pitanja o menstruaciji i važno je da iskreno odgovaraš kako bi dobila što bolju pomoć. Postoji mogućnost da čak i nema potrebe da se skidaš i da te tako pregleda, možda samo iskoristi ultrazvuk na primer. Međutim, u slučaju da ipak bude potrebe da se skineš, ne moraš da se skidaš cela, već samo donji deo. Ako ćeš se osećati sigurnije I prijatnije, možeš da odeš na pregled na primer u haljinici ili suknjici, i da onda samo skineš donji veš neposredno pre pregleda. U svakom slučaju, kada preguraš prvu neprijatnost, biće okej. Zapamti da je ginekolog tu da pomogne, to mu je posao i ima dosta iskustva sa time koliko devojkama bude neprijatno i prema tome ima razumevanja. Ako zaista postoji nekakav problem, dobićeš prepisanu terapiju i savete šta da radiš ubuduće. Srećno! 🙂 Što se tvog pitanja o samozadovoljavanju tiče, to jeste sasvim normalno u tvojim godinama – otkrivaš svoje telo i svoju seksualnost i to je skroz okej i nema nikakve veze sa izostankom ciklusa. Samo te podsećamo da prilikom samozadovoljavanja budeš oprezna u smislu da ne koristiš nikakve predmete koje bi mogli da te povrede! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.