SOS: Nesigurna sam zbog izbora fakulteta

Pozdrav! Idem u četvrtu godinu i vreme je da razmišljam o faksu. Volela bih da upišem grafički dizajn, ali sam užasno nesigurna. Prvo, plašim se da nisam dovoljno kreativna za taj posao. Gledam radove grafičkih dizajnera i razmišljam kako ne bih ja to umela, iako se to uči na faksu. Ne znam da li imam dovoljan potencijal za taj posao. Drugo, pokušaću svakako, ali me brine to što ja nisam gimnazijalac, imaću otprilike 34 poena iz škole, pa kako da upadnem na budžet? S tim što ima i dece iz umetničkih škola… Gledala sam listu i poslednji upisan na budžet ima oko 83 poena. To mi uništava nadu. Ali tako želim da upišem taj smer… Predmeti mi se mnogo sviđaju i mislim da bi mi baš legli. Takođe mi se sviđa i što ima praktičnog rada, ali me sve ovo od gore koči. Kako da znam da li imam pravog potencijala za grafičkog dizajnera? Hvala na odgovoru.

SAVET: Sva ta nervoza i nesigurnost koju trenutno osećaš su sasvim normalne i potpuno očekivane s obzirom da si pred odlukom koji ćeš faks da izabereš, i sama ta situacija po sebi je vrlo stresna za mnoge adolescente. Ono što ti savetujemo jeste da pokušaš da se oslobodiš misli o tome kakvi su drugi, da li idu u ovu ili onu školu i slično, i da se više fokusiraš na sebe i na svoje kvalitete. Znamo da to nije nimalo lako, ali probaj da npr. kad god osetiš neki veći nalet panike uzmeš i vežbaš za taj prijemni, jer ćeš tako sebi pomoći – prvo što ćeš biti svesna toga da radiš na sebi kako bi bila što bolja i što spremnija za prijemni, drugo što ćeš skrenuti misli sa briga bar na neko vreme. Što se tiče tvojih poena iz škole, to što gubiš tih nekolio bodova ne mora biti tako strašno. I dalje možeš da postigneš dobre rezultate i upadneš na budžet ako se dobro pripremiš za prijemni. Sudeći po tvojoj tolikoj brizi, po tvojim naporima da saznaš kakva ti je konkurencija na upisu, koliko bodova je potrebno da bi upala, kakvi su predmeti, prakse i slično je već dovoljan pokazatelj tvoje posvećenosti i zainteresovanosti za taj smer. I uvek imaj to na umu kada se pitaš da li bi bila dovoljno kompetentna da postaneš grafički dizajner, to može biti pokazatelj “potencijala” za kojim tragaš. 🙂 Normalno je da ti radovi drugih dizajnera sada izgledaju kao “naučna fantastika”, ali seti se da su i oni nekad bili tu gde se sada nalaziš, morali su početi od nekud, kao i ti sada, ulagali su dosta vremena i truda u to da bi postigli takve rezultate. Sem toga, kreativnost se razvija kroz vežbu i kroz bolje upoznavanje materijala i kroz rad na njemu, a s obzirom na toliku tvoju zainteresovanost i želju, deluje da si spremna da uložiš mnogo toga kako bi naučila nove stvari. Ono što ti možeš jeste, kao što smo već gore naglasili, da se posvetiš što boljoj pripremi prijemnog kako bi obezbedila sebi mesto na faksu. Ukoliko poznaješ nekoga ko se bavi grafičkim dizajnom možeš da se kod njega raspitaš o iskustvima vezanim za to zanimanje, ako ipak ne znaš nikog takvog, uvek možeš da se raspitaš na društvenim mrežama ili generalno na netu, i da tako dođeš do nekog ko bi iz prve ruke odgovorio na tvoja pitanja, evenutalno rekao nešto o tvojim dosadašnjim radovima. Nemoj da odustaješ i nastavi da budeš tako posvećena. Mi ti želimo svu sreću! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Getty Images/Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.