SOS: Nesuglasice sa mamom

PROBLEM: Dragi HEJ! možda ovo i nije strašan problem, ali mene ipak veoma muči. Evo, o čemu je reč. S mamom se uopšteno dobro slažem, razgovaramo o svemu i svačemu, i uvek sam smatrala da će mi ona biti oslonac, da će me najbolje razumeti. Ali, ispalo je suprotno. Pre nekoliko dana pričala sam s njom o seksu. Rekla mi je da bi htela da zna kad to budem želela da uradim prvi put. Inače, za nekoliko meseci ću napuniti 18 godina, a s dečkom sam već godinu i po dana. On je stariji dve godine. Sve je OK, razmišljamo o zajedničkoj budućnosti, jednog dana kad završimo faks. Planiramo da uskoro spavamo jer smo sigurni u svoja osećanja. Ali, moja mama ne želi ni da čuje za to. Rekla je da ne treba da spavam s njim dok ne zavšim srednju, i tačka. I šta sad? Kako da joj objasnim da neću spavati s dečkom kad mi ona kaže da to uradim, već kad ja budem spremna? Kako da joj pokažem da sam dovoljno velika da mogu sama da donosim takve odluke?

SAVET: Tvoja mama je zabrinuta za tebe i zato se tako ponaša. Ukoliko ste već tako bliske, sigurno da možeš pokušati da pričaš sa njom o tome. Reci joj upravo tako kako si nama rekla, da smatraš da si porasla dovoljno da tu odluku možeš da doneseš sama i da je to tvoja intimna stvar. Objasni joj da nema razloga da brine jer ćeš se odgovorno ponašati kada dođe do toga – u smislu da ćete koristiti adekvatnu zaštitu kako ne bi došlo do neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti (važno je da stvarno to i ispoštuješ kada dođe do toga). Tvoja mama će možda to malo bolje prihvatiti ako shvati da zaista jesi odgovorna i da znaš da paziš na sebe. Reci joj koliko ti znači vaš odnos i da bi ti takođe mnogo značilo ako bi imala dovoljno poverenja u tebe da se ne meša u to i da ti prepusti tu odluku. Pored toga, koliko god da ste bliske, ne moraš baš sve da joj pričaš, i ok je da joj takve stvari ne kažeš, ili bar ne odmah. Super je što imate takav odnos i što možeš da se osloniš na mamu, ali ponavljamo da je ok da neke stvari zadržiš za sebe. 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.