SOS: Nisam opuštena u društvu

Dragi HEJ! pišem ti opet, nadam se da ćeš mi pomoći. Imam problem – ukočena sam, htela bi biti opuštenija. Kad sam u društvu ne mogu se opustiti. I mama mi savetuje da se opustim, dane razmišljam previše, ali ne ide. Sve sam probala i ne ide, može li neki savet?

SAVET: Da bi u društvu bila opuštena, za početak budi sigurna da su ti prijatelji sa kojima provodiš vreme okej za druženje. Takođe, ako se ne osećaš sigurno u većem društvu, možeš isprva da vreme provodiš sa manje osoba koje ti odgovaraju. Pored toga, razmisli šta je uzrok tome što si tako stegnuta u društvu i koje su to misli koje imaš a koje ti ne dozvoljavaju da se opustiš. Kod onih koji prolaze kroz slične situacije kao ti, uglavnom su u pitanju misli vezane za to da su dosadni drugima, da će ispasti glupi u društvu, da će se izblamirati i slično. Ako su i kod tebe u pitanju takve ili slične misli, pokušaj da ih nekako racionalizuješ a to znači da pokušaš da kažeš sebi da nisu istinite, jer zaista nisu. Takve misli su samo rezultat tvog straha, i onda te opsedaju i muče. Tvoji prijatelji se ne bi družili s tobom da im ne odgovaraš, i stalno podsećaj sebe na to. Pored toga, pokušaj da što više učestvuješ u razgovoru jer ćeš se na taj način sve više oslobađati. Ako se postepeno budeš uključivala u razgovor, imaćeš manje vremena za loše misli i bićeš opuštenija. Nemoj mnogo da brines ako ne ide najbolje odmah na početku, jer se sve to vežba i kasnije ti postane toliko prirodno da više ni ne razmišljaš o tome već se samo opustiš i uživaš u druženju. Srećno! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.