SOS: Nisam sigurna da sam spremna

PROBLEM: Dečko i ja smo imali neki dogovor da posle godinu dana veze izgubimo nevinost, ali kako se približava taj datum, ja sam sve više i više nesigurnija da zaista to želim. Imam 16 godina, kao i on, zajedno smo već oko sedam meseci, a znamo se ceo život. Ja sad ne znam kako da mu saopštim da ne verujem da je to dobra ideja, i još više se plašim njegove reakcije… Kako da mu to kažem i koliko bi ta moja odluka pokolebala našu vezu?
Jeca

SAVET: Ne premišljaj se. Sve dok si nesigurna šta zaista želiš, to znači da trenutno nisi spremna da se upuštaš u seksualne odnose. To je potpuno na mestu. A vaša veza, ako je na čvrstim osnovama, ovakvu promenu bi trebalo da podnese. Sada je dobar trenutak da naučiš da kažeš “ne” kada god nisi za “da”. Iz cele situacije možeš izvući “jaku” poruku – ne treba praviti dogovor o nečemu što nismo sigurni da možemo da ispunimo. To zbunjuje i tebe i osobu preko puta tebe. Kada govorimo o ljubavi, to dodatno komplikuje stvari, a naročito kada su seksulani odnosi u pitanju. Zato uvek budi jasna. Tvoje jasno “ne” ili “da” bitno je i za tebe i za njega. U intimnim odnosima važno pravilo je: može nam biti lepo jedino ako smo oboje spremni i to želimo u datom trenutku. S druge strane, niste na gubitku ukoliko pričekate. Imate na raspolaganju ljubljenje, grljenje… prepustite se i uživajte. S vremenom ćeš znati šta i kada treba da uradiš, odnosno, ne uradiš sa njim ili bilo kojim drugim dečkom.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.