SOS: Nova škola, novi prijatelji

Dragi Hej, nadam se da možeš da mi pomogneš. Imam 14 god i na jesen krećem u osmi razred. Problem je što se dečaci i devojčice u mom odeljenju ne druže, čast izuzetcima. A devojčice se druže u malim grupama. Ja sam se sa tim već odavno pomirila i zaključila da sačekam srednju za neka nova druženja. U srednjoj bih želela da krenem skroz ispočetka, da ne bude više tih grupica od nas 4-5. Međutim moja drugarica iz odeljenja, koja je dosta drugačija od drugih (ne uklapa se u društvo i često je odbacuju, čak sam ja jedina devojčica koja je ne odbacuje.) meni je ok drugarica i želi da ide u istu srednju kao i ja i na isti smer. Plašim se da ako upadnemo u isti razred a ja krenem ispočetka i steknem dosta prijatelja, a ako je oni odbace da će se ona naljutiti na mene. A ako bih stala na njenu stranu da bi onda oni odbacili i mene i opet bi se desila situacija iz osnovne, a kao što sam rekla, želim da krenem skroz ispočetka.

SAVET: Iako možemo da razumemo tvoju brigu, zaista nam se čini da previše razmišljaš. To smo zaključili na osnovu toga koliko si ti razvila priču, potencijalni scenario u slučaju da ta devojka ide sa tobom u isto odeljenje. Želeli bismo da ti skrenemo pažnju da to zaista nije realno, možda se može desiti ali su male šanse da se sve to što si zamislila odigra baš tako. Zato ti predlažemo da probaš da se opustiš i da ne razmišljaš toliko. Takva razmišljanja te samo čine napetom i nikako ti ne pomažu.Umesto toga, iskuliraj. Iskoristi raspust za druženja, a kada budeš krenula u školu, probaj da budeš svoja i opuštena i sigurni smo da ćeš tako pronaći dobre drugare.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.