SOS: Nova učenica mi kvari prijateljstvo

Ćao, imam jedan problem i bilo bi mi jako drago kada bi mi odgovorili. Ja sam sada sedmi razred i  do početka sedmog sam imala jednu najbolju drugaricu. Međutim u sedmom razredu je došla nova devojčica u naše odeljenju i nju su svi odbacili jer je malo čudna. Zapravo ima drugačiji naglasak i drugačije se oblači.

Niko ne želi sa njom da se druži i uglavnom je ismejavaju osim mene i moje najbolje drugarice. Ja shvatam da je njoj teško i niko ne želi da se druži sa njom ali ona se mnogo ubacila u društvu mene i moje drugarice i to mi mnogo smeta. Kada nas dve ne radimo fizičko, ne radi ni ona, čak smo se moja drugarica i ja dogovorile da zajedno idemo na maturu međutim i ona hoće sa nama zapravo da idemo zajedno nas tri a ja to ne želim. Ja sam mojoj najboljoj drugarici rekla da mi smeta i nekoliko puta sam joj rekla da ne ide sa nama međutim ona ide i dalje, a to čak više ni ne smeta mojoj drugarici. Zbog nje se često svađamo. Znam da joj je teško ali prosto ja želim samo moju staru drugaricu a ne i nju. Moje glavno pitanje: Kako da se na neki način otarasim te nove devojčice i kao povratiti prijateljstvo između mene i moje najbolje drugarice?

SAVET: I sama si pretpostavila da toj devojčici nije lako. Promena sredine, škole i problemi sa uklapanjem je nešto sa čim se ona suočava. Smatramo da to nije lako, posebno ne u vašim godinama. Čini se da je sa vama uspela da pronađe zajednički jezik i da se pored vas oseća prihvaćeno. Ne bi verovala koliko to može njoj sada da znači. Sa te strane gledano, ne podržavamo baš tvoju ideju da je se otarasiš iako možemo da razumemo zašto to želiš. Najbolja drugarica nije dečko, nije to veza pa da je želiš samo za sebe i da ljubomorišeš. Drugarstva mogu biti mnogobrojna i nisu ekskluzivno pravo jedne osobe. Zato ti predlažemo da ovom “problemu” ne pristupaš na takav način jer se lako može desiti da tim ponašanjem odbiješ svoju najbolju drugaricu. Probaj da je “deliš” i da ne predstavljaš celu situaciju sebi tako dramatično. Spusti malo loptu. Bilo bi jako lepo da i ti probaš da se bolje upoznaš sa tom novom devojčicom jer ćeš je tako možda bolje razumeti, pa ko zna, možda se desi i da se baš sprijateljite.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.