SOS: Novi grad, nova škola, novi prijatelji

Zdravo! Imam 13 godina i pre nekoliko meseci sam se doselila u novi grad. U međuvremenu je počela i škola, a to znači da sam nova u školi. Svaki dan mi je bolje, ali ipak se osećam odbačeno od mojih prijatelja u razreda. Imam novu BFF i super se slažemo, ali nešto mi ne da mira i osećam se odbačeno. Molim vas pomozite. Hvala puno❤

SAVET: Naše misli oblikuju naša osećanja i raspoloženja. Zbog toga se nekada može desiti da smo tužni ili ljuti, a da na prvi pogled niko ne može da skapira zašto dok ne čuje kakve su nam misli. Preseljenje je prilično stresan događaj, posebno za decu i adolescente jer se dešava u periodu kada je društvo izuzetno važno, zbog čega se odvajanje od starog i uklapanje u novo doživljava intenzivnije. Kada upoznajemo nove ljude, posebno ako su grupe u pitanju, osećamo se prilično nesigurno. Tada smo prilično ranjivi i dosta razmišljamo najpre o našim manama i nekada nam se čini da one toliko štrče, da ih svi izdaleka vide. Ipak, to nije tako. Moramo biti svesni da smo često preterano samokritični i da neke naše mane samo mi znamo, da ih drugi maltene ni ne primećuju. Upravo zato mi mislimo da bi mogla da probaš da ostaviš to što se osećaš odbačeno po strani, te da se suočiš sa svojim strahom i da počneš više da se družiš i zbližavaš sa vršnjacima. To neće uvek biti lako ali probaj da se opustiš i da na to gledaš kao na igru ili eksperimentisanje. Dok ćaskaš sa društvom, vidi koja su prisutna interesovanja na različitim poljima i probaj da pronađeš ono što vam je zajedničko, kako bi možda od tog stuba krenula da gradiš malo bolje prijateljstvo.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.