SOS: Očekivanja roditelja

PROBLEM: Veoma želim da postanem umetnica. Sad sam sedmi razred, a još u petom sam odlučila šta želim da budem. Otac mi je odavno rekao da mi je bolje da umesto smera likovnog tehničara upišem grafički dizajn i da će me pustiti samo na taj smer u umetničku školu. Prihvatila sam to i postavila sebi za san da budem grafički dizajner umesto umetnik. Što više vreme prolazi, to više shvatam da ja to zapravo ne želim. Moj otac je u pravu kada kaže da se od umetnosti baš i ne može živeti, ali ja to volim više od svega i jedino to vidim kao ispravno. Želim da mu se suprostavim, ali me strah da mi neće dozvoliti da upišem željeni smer. Help!

SAVET: Roditelji su vrlo osetljiva bića, iako ne deluju uvek tako. Stalno brinu i imaju strahove koji su opravdani s obzirom na to da nije lako naći dobro plaćen posao koji bi njihovoj deci obezbedio pristojan život.
Nama se čini da tata i ti zapravo želite istu stvar, a to je da budeš umetnica i da možeš pristojno da zarađuješ. Srećom pa je danas to i moguće ostvariti, jer se javljaju nova zanimanja. Jedno od tih je pomenuti grafički dizajner. Ne znamo da li si upoznata sa tim šta znači postati grafički dizajner? Šta se u školi uči za taj profil zanimanja?

Izguglaj na internetu i vidi koliko to tebi odgovara. Ako ostaneš u dilemi, a tata insistira na grafičkom dizajnu, onda postoji način da vam u tome pomogne stručnjak iz Centra za profesionalnu orijentaciju pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Oni spadaju u nepristrasne stručnjake koji ne poznaju učenika, kao ni roditelja, tako da na osnovu testova i tvojih interesovanja i sposobnosti zaključuju u čemu bi mogla da budeš uspešna u učenju i kasnije u radu. Tako da sledeće godine posle završetka prvog polugodišta imaš priliku da se testiraš i doneseš konačnu odluku. A dotle, naporno uči i neguj svoju slikarsku kreativnost svaki dan.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.