SOS: Ocene su mi lošije od znanja

Imam jedan priličan problem. Dobar sam učenik, ali nisam odlična, jer mi je jako teško da dobijem dobru ocenu na kontrolnom. Učim, nisam lenja, ali kada odem na kontrolni, kao da sve zaboravim. Počnem da se znojim, slova mi se pomeraju i čini mi se da zadatke uopšte ne razumem. Nekako sam se i snalazila, ali sada, kada su zbog glupe korone skraćeni časovi, ja ne stignem sve da uradim. Osmi sam razred, prosek mi znači. Šta da radim?

Lako je reći da je važnije znanje od ocena ili da ocene nisu merilo znanja, ali znamo i mi da prosek određuje dobrim delom koju ćeš srednju školu upisati. Zato, razumemo tvoj problem.  Sve što si ti rekla da ti se događa odgovara opisu treme i to one treme koju zovemo lošom i blokadom. Jedina koja može da ti pomogne, si u stvari – ti. Ocena ti je, razumljivo važna, ali ako zbog želje da dobiješ dobru ocenu ili straha od loše ocene, budeš sebe blokirala – ništa nisi postigla. Zato, ubedi sebe da nije smak sveta ako dobiješ lošu ocenu. Tog dana kada imaš kontrolni ne uzimaj knjigu u ruke. Nemoj se preslišavati, jer ako otkriješ, slučajno, da ne znaš neku sitnicu, strah će rasti. Izbegavaj da pričaš o kontrolnom. Pre nego što pogledaš zadatke koje vam daje nastavnik, zažmuri i duboko diši, dok ne osetiš da ti grč u stomaku popušta. Ako nisi sigurna da znaš neki zadatak, pređi na sledeći. Kada ga uradiš dobro, to će te opustiti i stići ćeš da uradiš i ostale.

Ukoliko svi ovi saveti ne pomognu, razmisli da se obratiš za pomoć školskom psihologu – ona zna sve najbolje trikove protiv treme.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.