SOS: Odabir srednje škole

Zdravo Hej! Imam previše problema, više puta sam pisala, ali kad pomislim da pošaljem ja obrišem, ne znam zašto. Uglavnom ovaj problema ne krijem. Želim da mi kažeš šta i kako da uradim. Problem je oko odabira srednje škole. Ja živim na jugu Srbije. Ovde mi se više ne živi, ne volim svoju okolinu. Svi ti ljudi su negativni i depresivni. Želim srednju da upišem u Beogradu, znam da će mi biti teško da se naviknem, ali za sve postoji vreme. U mojoj školi postoje nastavnici koji predaju i u osnovnoj i u srednjoj, koju sam htela da upišem ranije. Kada sam jednoj nastavnici rekla da bih radije u Beogradu, imam osećaj da se naljutila, ali ne znam zašto. Iskreno ovde nemam ni društvo, želim da idem dalje! Šta ti misliš?

SAVET: Postoje škole kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima koje možeš upisati, koje imaju svoje domove. Ipak, pri odabiru srednje škole je najbitnije da upišeš ono što te zanima i u čemu si dobra, što je najpribližnije tvojim interesovanjima i veštinama. Zato bi bilo dobro da pre odabira uradiš test profesionalne orijentacije. Raspitaj se radi li to psiholog u tvojoj školi ili postoji li to pri nacionalnom birou za zapošljavanje u tvom gradu. Ukoliko ti to nije na raspolaganju, možeš više informacija potražiti na sajtu: http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/

Pored odabira škole prema tvojim interesovanjima i veštinama, neophodno je da, ako želiš da ideš u drugi grad, popričaš sa roditeljima o tome. Osim što je potreban njihov pristanak, morate biti sigurni da finansijski možete to da iznesete. Zato ti predlažemo da o ovome popričaš najpre sa roditeljima. Reci koji su tvoji argumenti, ali pre razgovora probaj da se raspitaš koje škole postoje i koju bi ti najradije upisala, kako bi im dala valjane argumente.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.