SOS: Osećam se zarobljeno

Hej, možda će zvučati smešno ali ja se stvarno osećam kao da sam zarobljena u telu trinaestogodišnjakinje, inače imam 17 godina. Jako sam nesigurna zbog toga kad pogledam ostale devojke iz razreda sve su razvijene, visoke su i zgodne. Osećam se nesigurno u svom telu. Oduvek sam takva.E sad ja sam menstruaciju dobila jako kasno i ne znam da li sam još u procesu rasta ili šta?

SAVET: Iako je razumljivo zašto se tako osećaš, želimo da znaš da zaista nema razloga za tako nešto. Svi se razvijaju različitim tempom i mi sami jednostavno ne možemo da utičemo na to. Takođe, neke devojke menstruaciju dobiju u ranijim razredima osnovne škole, dok neke druge dobiju tek pred kraj srednje škole. Što se rasta tiče, na to utiče mnogo faktora (npr. genetski faktori, uslovi u kojima odrastaš, način ishrane i slično) i zaista je teško odrediti do kad ćeš rasti i koliko još. Ukoliko si baš zabrinuta oko svega toga sa rastom, predlažemo ti da odeš kod svog pedijatra i da slobodno pitaš sva pitanja koja te zanimaju. Međutim, mi verujemo da je sa tobom sve u redu. Sve ostalo je “u glavi”. Iako ti deluje da su sve druge devojke visoke, zgodne itd, sigurno nisu sve iste i nisu istog rasta, već ti posebno obraćaš pažnju na devojke koje su više od tebe jer si toliko zabrinuta oko svog rasta, porediš se sa njima i fokusirana si samo na to, pa ne primećuješ druge koje su npr. tvoje visine. Predlažemo ti da probaš da malo više obratiš pažnju u školi i na takve devojke, da vidiš da nisi jedina. Iako ti je možda sada teško da razmišljaš u tom pravcu, pokušaj da promeniš način na koji gledaš na stvari. Fokusiraj se više na stvari koje kod sebe voliš (ima ih sigurno, ako ne možeš odmah da ih se setiš probaj da razmisliš malo o tome), a manje na to da razmišljaš o svojoj visini i sličnim stvarima koje te brinu. Iako možda zvuči izlizano, potrudi se da prihvatiš sebe onakvu kakva jesi i da sebe takvu zavoliš. To nije baš lako i ne može da se desi preko noći, ali moguće je da se desi ukoliko budeš radila na tome. Potrudi se da se što manje porediš sa drugima, i da kad god te stignu neke loše misli na tu temu, sebe umiriš tako što ćeš se podsećati da si sasvim normalna i sasvim u redu takva kakva si, kao i tako što ćeš podsećati sebe na sve ono čime si kod sebe zadovoljna i što kod sebe voliš. Budi strpljiva i jaka! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Getty

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.