SOS: Osmi sam razred, a još ne znam koju školu da upišem

Imam problem. Možda je rano da razmišljam o tome, ali ja ne znam koju školu da upišem (8. sam razred). Oduvek sam volela psihologiju. Jednostavno mi je fascinantno kako ljudski mozak radi, kako razmišljamo, kako postupamo… I obožavam da istražujem o tome. Razmišljala sam da upišem gimnaziju pa Filološki, ali kada sam to predložila ocu on je rekao da neću moći da nađem posao i da potražim nešto drugo. Posle nekog vremena razvila sam zanimanje za dizajn i krenula da crtam. Svima kojima sam pokazala svoje radove bili su oduševljeni. I moji roditelji su me podržavali u tome. Problem je što ja ne znam da crtam baš najbolje. Verovatno se čudite jer sam rekla da su svi oduševljeni kada im pokažem radove, ali ja znam da crtam haljine, štikle itd., a kada je u pitanju crtanje drugih stvari nisam baš dobra. To je zato što sam vežbala jedno, a drugo ne (nadam se da me razumete). I sada ne znam šta da upišem jer u oba slučaja imam problem. Takođe ne želim da zažalim što sam upisala nešto.

SAVET: Tvoji roditelji žele što bolju budućnost za tebe i iz tog razloga preispituju koje su mogućnosti za tvoje dalje školovanje. Što se zaposlenja tiče, to je sve vrlo neizvesno, pogoto u ovom trenutku kada si još uvek poprilično daleko od toga. Kakvo god obrazovanje da stekneš, ne možeš baš ovoliko unapred znati šta da očekuješ. Neki ljudi se mnogo namuče da pronađu posao, dok ga neki drugi nađu vrlo brzo nakon što završe fakultet. Kada se radi o izboru srednje škole, važno je da sama dobro razmisliš šta je to što bi ti želela. Naravno da treba da pričaš sa roditeljima o svemu tome i da slušaš njihove savete, ali obrati pažnju na to da je važno da upišeš nešto što voliš i da imaš volje da to učiš, nego da izabereš nešto što te možda ne zanima i da te kasnije mrzi da se trudiš i posvećuješ pažnju tome. Ipak, imaj na umu da koji god smer da odabereš u srednjoj školi, ništa nije konačno i ne mora da znači da nakon toga ne možeš da se predomisliš i da odabereš neko drugo zanimanje. Što se tiče toga da dobro crtaš određene stvari, dok u ostalim možda i nisi tako dobra, nemoj zbog toga da očajavaš. Predlažemo ti da, ako zaista želiš da usavršiš crtanje, da vredno radiš na tome. Svakoga dana odvoji određeno vreme da se posvetiš vežbanju. Razmisli o različitim kursevima ili dodatnim časovima gde bi mogla da učiš da crtaš, a sem toga možeš uvek i na internetu da pronađeš različite tutorijale koji bi ti pomogli da naučiš nešto novo u vezi sa crtanjem. Odluka o tome šta da upišeš je najvećim delom na tebi, ali treba da je doneseš uz pomoć porodice jer je njihova podrška jako važna. U svakom slučaju, svakako imaš još dosta vremena da razmisliš o svemu tome, ali te podsećamo da uvek imaš na umu da ćeš, iako ne budeš sasvim zadovoljna srednjom, imati 4 dodatne godine da razmisliš o tome šta te drugo zanima. Pored toga, ako budeš i dalje zainteresovana za više stvari odjednom, jedno zanimanje ne mora nužno da isključi neko drugo, ne mora da znači da kasnije ne možeš da se baviš sa više stvari. Srećno! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Thinkstock Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.