SOS: Otac nas vređa i tuče

Već duže vreme imam problem sa mojim ocem. On mojoj sestri i meni stalno govori psovke ako uradimo nešto pogrešno, bilo da slučajno polomimo nešto ili neku reč kažemo pogrešno, jer je prvi put čujemo. Onda nas stalno udara, meni govori da ću da prodajem svoje telo kad porastem. Skoro svaki dan plačem zbog svega toga, jer mi bude krivo kad samo pomislim na sve to. U kući mi je sve uskraćeno, kada ga pitam da li mogu napolje nikad mi ne da dok me mama uglavanom pusti, naravno da on ne zna. Onda kada me pita zašto sam takva, ja mu kažem da nije problem u meni već u njemu, i onda bude zašto ja njemu odgovaram i sve. Onda se odvojim od svih drugih, i posle mi kaže zašto ja stalno glumim neko ludilo i ne želim da budem tamo gde su svi ostali. Moja sestra i ja ceo letnji raspust provedemo radeći. Peremo sudove, čistimo i ribamo WC i podove i sve druge poslove uključujući i neke fizičke poslove. On to ništa ne poštuje, i za njega su sva druga deca bolja od mene i moje sestre. Zatim skoro nikada ne poštuje moju privatnost, i ulazi mi u WC iakoga ja lepo zamolim više puta da ne radi to, jer već imam 14 godina i nije u redu da se tako ponaša. Ponekad mojoj sestri ostanu modrice po telu od njegovih udaraca, mnogo mi je teško zbog svega i pokušavala sam milion puta da razgovaram sa njim i on nije hteo ni da me sasluša do kraja. Telefonom me nikada ne zove, zvao me samo kada se posvađao sa mamom i kada je ona otišla od kuće jer nije htela da trpi sve to, jer je znao da sam ja sa njom. Onda mi je slao poruke kako voli mene i sestru i kako želi da se vratimo… Kada smo se vratili sve te poruke i pozivi su prestali i sve je ostalo isto kao i ranije. Ja uopšte nemam poverenja u njega, i pre bih neku svoju tajnu poverila drugarici ili mami nego njemu. Znam da je ovo malo predugačko, ali nadam se da ćete mi odgovoriti i pomoći.

SAVET: Jako nam je žao što tvoja sestra i ti prolazite kroz tako nešto! Ponašanje tvog tate nikako nije u redu i nijedno dete ne treba da prolazi kroz nešto takvo – pogotovo to što je to fizičko nasilje otišlo toliko daleko da vam ostaju modrice od njegovih udaraca. Važno je da znate da vi niste razlog tome što se on tako ponaša, niste ničim izazvale njegovo ponašanje, već deluje kao da on ima neke svoje frustracije koje izbacuje na vas. Pošto deluje da pokušašaji razgovora ne uspevaju baš sa njim, vreme je da se obratite mami za pomoć. Ona bi trebalo da zna šta da radi. Verujemo da je ona već svesna cele situacije, kao i da je i njoj sve takođe vrlo teško, ali popričaj sa njom kada tata nije kod kuće. Reci kako više ne možete da izdržite sve to i kako smatraš da to više nije dobro okruženje ni za tebe, ni za nju i sestru, i da onda smislite šta ćete da preduzmete. Možda postoji još neko kome se možete obratiti za pomoć, razmislite o tome zajedno sa mamom. S obzirom na to da ste već odlazile od njega, ne deluje kao da tvoja mama takođe smatra da se stvari s njim razgovorom mogu popraviti, ali svakako je da može da pokuša ponovo da nešto preduzme. Ti joj koliko god možeš budi podrška, ali većinski je teret na njoj jer si ti još uvek mala da bi preduzela nešto sem toga da pričaš sa njom i na taj način zatražiš pomoć i pokušaš da ubrzaš put ka rešenju. Šta god mama odluči da preduzme, to je velika odluka, i budi spremna da neće biti baš lako ni u kom slučaju. Važno je samo da ne odustanete od toga da se nešto promeni! Iako sigurno postoji strah šta bi se desilo da se na primer mama i tata posvađaju i da ga ponovo napustite – sigurno je da ne bi bilo jednostavno, ali ponekad je npr. bolje tako nego da se roditelji stalo svađaju ili da deca trpe to što vi trpite. Ti i sestra budite podrška mami i jedna drugoj, a nama piši ponovo ako budeš imala potrebu i ako plan sa mamom ne uspe!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.