SOS: Plašim se da kažem roditeljima da imam dečka

Dragi Hej! imam 17 godina i već nedelju dana se viđam sa dečkom. Mislim upoznali smo se pre sedam dana i sada smo zajedno. Mene je strah kako to da kažem roditeljima. Nisu strogi. Kada me pita mama gde idem i sa kim ja slažem da idem sa drugaricom. Baka me je pitala što izlazim sa drugaricom koja se udala, ja ćutim ne znam šta da joj kažem a ona mi je rekla da kažem istinu ili će ona reći mojoj mami jer je shvatila da nisam izašla sa drugaricom. Molim vas hitno mi odgovorite.

SAVET: Ukoliko smatraš da ti roditelji nisu strogi i da im možeš reći, onda bi zaista bilo dobro da to uradiš. Ne želiš da izgubiš njihovo poverenje zbog straha. Nije baš lagodno pričati sa roditeljima o tome, ali ne moraš da im govoriš detalje, već samo možeš reći da imaš dečka. Možda bi najbolje bilo da to kažeš mami jer će ti, zato što se obe istog pola, biti malo prijatnije da sa njom pričaš o tome. Ne radiš ništa loše, pa da moraš da se kriješ. Prirodno je da se u tvojim godinama javi ta želja i da je sprovodiš u delo. Što se bake tiče, pretpostavljamo da te je uhvatila na blef. Moguće da joj je delovalo čudno to što izlaziš, ali nema šanse da je baš mogla da zna da imaš dečka. Verovatno je to pitala nasumično, a ti si odreagovala tako da je ona mogla po tebi da vidi, po tvom ponašanju i strahu koji si nekako pokazala, da su njene sumnje istinite. Ako si ok sa bakom, možeš i sa njom podeliti vest da imaš dečka. Moguće je da neće baš najbolje reagovati i da će ti pričati priče tipa “sada bi škola trebalo da ti bude na prvom mestu, a ne dečko” ali to možeš uspeti da iskomuniciraš sa njom. Ako počne sa takvom pričom, možeš reći da imaš prioritete, da drziš do sebe i da ti ne pada na pamet da radiš stvari za koje još nisi spremna. Nekada se roditelji i bake i deke boje veza svoje dece iz raznih razloga, te zato ponekad pokušavaju da malo zaplaše, ali ako vide da si ti sa njima iskrena i otvorena, a u isto vreme i odgovorna, onda će sve biti ok.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.