SOS: Poremećaj ishrane

PROBLEM: Pre nekoliko nedelja sam počela da kontrolišem unos kalorija, jer je vaga pokazivala sve veće i alarmantnije brojke, što me je dosta iznerviralo. Iz ishrane sam izbacila testo, peciva, sladoled, slaniše i slatkiše, povećala unos vode i fizičku aktivnost, ali moram da priznam da sam probala i veoma riskantnu dijetu.
Na primer, pojedem ceo doručak, ali za vreme ručka jedem što je manje moguće (obično samo nekoliko zalogaja), a večera i užine su davno zaboravljena stvar. U početku me je glad uveče izluđivala, ali što sam više forsirala taj princip, to sam manje apetita imala ne samo u vreme kad je moja porodica večerala, već i u toku celog dana, toliko da mi se pomisao na hranu gadi.
Kao što rekoh, povećala sam fizičku aktivnost i zategnutost mišića više ne predstavlja toliki problem.
Problem zbog kojeg vam pišem je upravo dijeta koja mi se obila o glavu. Pokušavam polako da povećam unos hrane, ali moje telo jednostavno odbija da je prihvati. Ili je ispovraćam, ili dobijem dijareju, a prođe li sat vremena bez čaše vode, odmah mi se zavrti u glavi. Ne mogu da shvatim odakle to, nisam ni blizu neuhranjenosti, niti sam pokušavala da se potpuno izgladnjujem, ali i pored toga izgubim čak ceo kilogram za 24 sata.
Uskoro punim 14 godina, visoka sam 157cm i trenutno teška 58kg. Ne želim da prekinem dijetu, jer još uvek imam višak kilograma koje nikako drugačije nisam mogla da skinem, ali isto tako želim i da vratim svoj organizam u normalu, jer se ovo otelo kontroli. Pomozite mi, molim vas!

SAVET: Visina i kilaža koje si navela potpuno su normalne, i rekla bih da po tom pitanju nema problema. Ono što jeste potencijalna briga je kolebanje da li i koliko treba da jedeš, kao i povraćanje, dijareja i nesvestica. Iz pisma se može videti tvoja velika želja da ovo rešiš, a početak jeste da sa mamom ili tatom popričaš o ovome i da zajedno konsultujete školskog pedijatra. Iskreno i otvoreno ispričajte sa čime se susrećete. On će vas dalje uputiti kod drugih specijalista koji će se potencijalno uključiti u rad sa tobom kako bi, kao što kažeš, „povratila svoj organizam u normalu”. Nemoj čekati previše sa tom posetom, jer možeš izgubiti još koji kilogram. To je ono što želiš i mi to snažno podržavamo. Uz lekara, u nekom trenutku može se uključiti i psihoterapeut koji bi bio tu kao neophodna podrška tebi i ostalim članovima porodice. Ovo je dobar način da sve krene kako treba, kako bi se što brže oporavila i povratila snagu.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.