SOS: Porodični problemi

Ovo mi je prvi put da ti pišem, i molim te da mi odgovoriš na sajtu u što skorijem roku. Naime, osmi sam razred i imam porodične probleme. Pre oko godinu dana, moj tata često je ostajao duže na „poslu“, radio prekovremeno itd . To bi bio njegov odgovor svaki put kada bih ga pitala zašto kasni. Kasnije sam saznala da je išao na maratone i tako odlazio od kuće. Nije bio tu kada je mojoj mami bio najpotrebniji, jer je moj brat imao tek nekoliko meseci. Često sam viđala mamu kako plače, a kad dođe kući neprestano bi se svađali. Tada sam se trudila da pomognem mami što je više moguće. Tata je često znao da viče na mamu, pa čak nekad i nešto sitno preti i tada sam morala da se umešam iako možda ne bi trebalo. Pričala sam mu da prestane to da radi, izgovorili smo teške reči pogotovo on. Mama se uvek trudila da stiša ton da ja ne čujem svađe, dok je on vikao. Svađaju se oko nekih grešaka iz prošlosti, ne znam da li je tu isprepletena prevara, a i ne zanima me. Imamo kratke vremenske periode gde smo srećni, ali čim se tata naljuti, postane druga osoba. Jednom je hteo da mi lupi šamar (posvađali smo se) i mama je krenula da me odbrani, pa ju je gurnuo. Upravo se tata svađao sa mamom glasno kako bih čula i pričao mi kako ga je mama prevarila prva i kako je ovo ona napravila. Nisam htela da ga slušam čak ne znam da li da mu verujem.

Mama mi je ispričala njenu stranu priče i iz toga ona stvarno nije kriva, i verovala sam joj. Ne znam više kome da verujem, ali mama me nikad nije slagala a tata zna to da radi. Nikom nisam rekla za ovo, nemam kome. Moji prijatelji nikad ne bi ni naslutili da se ovo dešava. Moja baba (mamima majka) zna za neke stvari i znam da uopšte ne voli tatu. Ne ulazi nam u kuću, samo kad on nije tu, i stalno je nervozna, a takva nije bila. Mama ima dobar posao i može da se razvede od njega, ali kao da time se plaš,i jer ne želi da rastura porodicu. Mama mi je sve, i poslednjih godinu dana mi je bila najveća podrška i na njenoj sam strani. Ne znam više šta da radim, ali ne mogu više ovako, iscrpljena sam. Brat mi je mali i ne želim kroz ovo da prolazi. Kada sam bila mala obožavala sam tatu, a sada prilikom svađa zna da mi kaže da ga ne zanimam. Takođe sam odličan učenik, a nekad mi je poprilično teško da održim to pored njih. Molim vas, recite mi šta da radim, i izvinjavam se na dužini. Razmišljala sam da odem kod školskog pedagoga, ali ne znam da li bih smela ovo da kažem, a ne znam ni kako to funkcioniše.

SAVET: Veoma nam je žao što kroz to prolaziš. Treba da znaš da je to sve između tvojih roditelja i da nema nikave veze sa tobom i tvojim bratom. Očigledno se između njih desilo nešto što ih sprečava da dalje normalno funkcionišu. Bez obzira na to koliko želiš da zaštitiš mamu i da je braniš pred tatom, znaj da je najbolje da se ne mešaš u njihove svađe. Ti ne možeš nikako tu da doprineseš, a tvoju mamu očigledno povređuje kad si ti u sred raspravke jer brine oko toga kako to sve utiče na tebe. Sve loše što tata kaže za tebe, znaj da on to ne misli, on to kaže u trenutku, iz besa, želeći da sebi olakša tako što će povrediti nekog drugog. Iako je teško, probaj da to ne primaš previše k srcu, jer ti nisi ni za šta kriva i tvoj tata to zna. Najbolje bi bilo kada bi njih dvoje zajedno pokušali to da reše porodičnim savetovanjem ili na neki sličan način, ali ipak deluje kao da je to, na žalost, malo verovatno. Neke porodice prosto više ne mogu da funkcionišu ispravno, i kada se to desi, iako bude teško i bolno, najbolje je da dođe do razdvajanja radi većeg mira i dobrobiti dece.

Ipak, tvoji roditelji su odrasli i na njima je da odluče da li će zaista tako postupiti. Tvoja mama i ti imate sreće jer ste jedna drugoj velika podrška, i zato što si ti puna razumevanja. Ono što ti možeš da uradiš jeste da sedneš nasamo i popričaš sa mamom. Iskoristi to što imate super odnos i ispričaj joj svoje strahove. Naglasi da smatraš da njihovi odnosi loše utiču na tebe i tvog brata, reci koliko se plašiš da ćeš popustiti u školi i da si stalno napeta zbog njihovih odnosa. Baš istakni to koliko ti i brat patite zbog njih, i reci da si primetila da je vereme da se nešto promeni. Pitaj je šta ona misli, kako to sve možete da rešite, šta je planirala, da li ima u mislima nekakvo rešenje.

Ukoliko opet spomene razvod i strahove oko toga da će rasturiti porodicu (kako si nam gore spomenula), postavi joj se kao podrška. Imajte u vidu obadve da, ako bi to bilo za opšte dobro i tebe i tvog brata, kao i nje same, to ne znači rasturanje porodice. To je upravo održavanje porodice funkcionalnom, zdravom i mirnom. Takođe, potraži i u babi podršku, probaj i sa njom da popričaš, makar kako bi olakšala sebi i podelila sve to sa još nekim. Što se tiče školskog pedagoga, kada bi popričala sa njim, verovatno bi morali da uključe i socijalne radnike u celu priču, a socijalni radnik bi vas onda posetio kući da proveri kakva je situacija i koliko je to zdravo okruženje za tebe i brata.

Razgovor sa pedagogom bi ti možda značio u smislu da ti bude lakše, ali bi verovatno pokrenulo niz drugih stvari (to sa socijalnim radnicima), što bi možda bilo super u smislu da se cela stvar pokrene iz mesta, ali opet sve zavisi šta tvoja mama misli o tome. Pre nego što se odlučiš na razgovor sa pedagogom, popričaj sa mamom o tome. Jer to zaista jeste preuzimanje stvari u tvoje ruke, a pitanje je da li je to još uvek potrebno, ili i mama može da se odvaži i ona uradi nešto. Šta god da dalje bude, budi spremna na to da će verovatno biti poprilično teško, bolno i neprijatno, ali budi jaka i guraj napred kako bi uskoro bilo bolje, nastavljaj da mami budeš podrška. Javi nam obavezno šta se događa.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.