SOS: Postajem depresivna

Zdravo dragi Heju mislim da sam u problemu i polako se bližim depresiji. Naime, osmi sam razred. Kraj je školske godine i kreću obaveze. Učim danju ali i noću, nemam vremena za spavanje, mnogo se nerviram i to veoma utiče na moj organizam. Ponekad ništa ne mogu jesti a ponekad bi i sve jele bez ograničenja. Pored toga, imam podršku samo jednog roditelja, a oba su tu. Ne smejem se i ne radujem se kao pre. Ostala sam bez prijatelja, ne volim više da izlazim, bolje mi je kad sam sama. Jednostavno želim da se vratim u prošlost ili odem u budućnost. Razmišljala sam da pričam sa pedagogom u školi, ali ne mogu. Jednostavno ne mogu da se usudim i odem, ne znam zašto, ali teško je da napravim taj korak. Plašim se reakcije i svega…Mnogo sam emotivna i jedna reč može mnogo da me pogodi. Dešava se i da ceo dan plačem i dođe mi da sve polomim oko sebe. Neki ljudi koji su me pre mnogo gotivili sada kao da se nešto desilo, promenili su se. Šta misliš o mojoj situaciji i da li imaš neki savet za mene?

SAVET: Prema opisu koje si dala, svakako je uočljivo da ti je ovo težak period. Dosta toga se nakupilo. Buran adolescentni period – fizičke i mentalne promene, nagomilane obaveze i veliki korak, promena koja je pred tobom (srednja škola) čine te ranjivijom. Stoga način na koji se ti suočavaš sa tim je nama razumljiv. Ipak, ukoliko smatraš da si se previše osamila, da si postala još emotivnija, te da imaš problema sa apetitom i spavanjem, onda bi zaista bilo dobro da popričaš sa psiholgom ili tvojim pedagogom. Razumljivo je da se toga bojiš, nikome se ne dopada skroz ideja da deli svoje misli i osećanja, pogotovo negativna, sa drugim i to sa strancem. Iako nije prijatno, to je veoma korisno. Možda će ti samo u početku biti malo neprijatno, nakon nekog vremena ćeš uvideti da će ti dosta koristii. Zato ti predlažemo da ne čekaš više i da nateraš sebe da presečeš tako što ćeš već ukoliko sutra otići kod psihologa ili pedagoga i podeliti probleme sa kojima se suočavaš.

Takođe, želeli bismo da ti skrenemo pažnjuj na drugu mogućnost koja ti takođe može koristiti a to je razgovor sa roditeljem. Deljenje osećanja i razmišljanja sa roditeljem koji ima razumevanja za tebe i sa kojim si bliskija ti može pomoći jer ćeš verovatno osećati olakšanje i shvatićeš da nisi sama. Uz to, može ti dati neke korisne savete i podršku.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.