SOS: Posvađala sam se sa najboljom drugaricom

Imam najbolju drugaricu sa kojom sam se posvađala. Rekla sam joj u koga sam zaljubljena, i obećala mi je da to neće nikom reći. Ali je ona rekla još dvema devojčicama iz odeljenja. Ona je odličan đak sa svim peticama, a ja sam malo lošija i oduvek mi to trlja na nos. Kad joj kažem da mi smeta, ona neko vreme prestane pa krene ponovo. Sa druge strane, jedino mi ona ovako kad ne priča o ocenama, prija za društvo. Zajedno smišljamo neke fore koje samo mi razumemo. Ali onda se u školi vrati na ozbiljnu devojčicu koju ni ne prepoznajem. Nju mama pritiska i oko ocena, i kako treba da se ponosi što je bolja od drugih. Pokušala sam i da se sprijateljim sa nekim drugim devojčicama, čak i dečacima, ali niko mi ne odgovara. Neke devojčice su problematične, neke tračare, neke izbegavaju kontakt..Ona bi bila odlična drugarica, samo da nije toliko opterećena školom. I otkad smo se posvađale, stalno mi, kad se završe časovi, doda jaknu, ili ako mi nešto uzmu iz zezanja ona im uzme pa mi da. Čak je rekla da sam se ja prva javila da odgovorim na neko pitanje. Ne znam šta da radim ..🤔😶😞😖😔

SAVET: Njeno ponašanje pokazuje da joj je krivo što ste posvađale i da joj je stalo do vašeg prijateljstva. Sama si primetila da je mama pritiska oko škole, i postoji mogućnost da ona time što tebe proziva oko tvog uspeha, na neki način izbacuje svoje frustracije oko toga što je ona pod stalnim pritiskom da bude najbolja. To naravno nije ok prema tebi. Pošto nam deluje da vam je obema stalo do toga da se družite, probaj da popričaš sa njom nasamo. Iako si već ranije to probala, probaj opet ako ti je važno da se družiš baš sa njom. Reci joj da razumeš da je pod pritiskom, ali da tebe jako povređuje njeno ponašanje i zadirkivanje. Kaži joj da si joj tu da priča o tome ukoliko oseti potrebu, ali da bi tiželela da zauvek prestane da radi te stvari koje tebe toliko povređuju. I obavezno naglasi koliko ti inače prija njeno društvo i koliko ti se dopada da provodite vreme zajedno. Ukoliko joj je iskreno stalo do toga da budete prijateljice, sigurno će pristati i pokušati da se promeni. Nadamo se da ćete sasvim rešiti situaciju i da ćete nastaviti da se fino družite. Srećno!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.