SOS: Povređujem se žiletom zbog svađa sa najboljim drugom

Možete li mi dati neki savet oko rezanja? Navikla sam da kad imam problem (u većini slučajeva svađa sa najboljim drugom) uzmem žilet i režem ruke. Roditelji pokušavaju da mi pomognu, posećivala sam i psihologa neko vreme, ali nije baš pomoglo. Čak i kad su teški porodični problemi ne radim to, već samo kad mi izbije svađa s njim. Hvala unapred!

SAVET: Dobro je što si nam se obratila, jer to uopšte nisu naivne stvari. Kakav god problem da se pojavi, samopovređivanje nikad nije rešenje i samo može da pogorša stvari. Ipak, dogodi se ponekad da taj poriv bude jači od osobe, ali tada je najbolje da se obratiš nekom drugom za pomoć. Ukoliko si već razgovarala sa psihologom i nije pomoglo, to je znak da si ili brzo odustala od svega toga, ili da treba da potražiš nekog drugog stručnog ko može da ti pomogne. Odlično je što imaš takav odnos sa roditeljima, i odlično je što žele da ti pomognu, zato ti predlažemo da ponovo popričaš sa njima, da zajedno osmislite najbolji plan oko toga kako da ti bude bolje. Najbolje bi bilo da pronađete ne psihologa, nego baš psihoterapeuta kod kojeg bi krenula na terapije. Psihoterapeut bi mogao da ti pomogne da otkriješ šta je to što te tera da se povređuješ a što ima veze sa tvojim najboljim drugom, kako da to rešiš i kako da naučiš da iskontrolišeš osećanja dovoljno da se ne povređuješ više. Jednom kad kreneš na psihoterapiju, moraš sebi dati vremena i biti strpljiva da to počne da radi, daj sve od sebe da budeš otvorena i saradljiva oko rešavanja problema, nemoj da odustaješ! U međuvremenu, dok ne počneš ozbiljnije da radiš na tome, ako su svađe sa drugom to što okida takvo ponašanje, pokušaj da se na neki način udaljiš od mogućnosti da između vas uopšte i dođe do svađe, ili ako i dođe, pokušaj da ti budeš ta koja će “spustiti loptu” i probati da reši stvari razgovorom o problem koji je uopšte i doveo do svađe. Budi jaka i obavezno popričaj sa roditeljima oko toga da pronađete dobrog psihoterapeuta koji će ti pomoći!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Getty

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.