SOS: Premršava pa predebela, šta da radim?

Uvek sam bila mršava i svi su me zezali i govorili mi da sam čačkalica. Meni je sve to počelo da škodi, i psihički a i fizički. U zadnjih 6 meseci sam se udebljala oko 20+ kilograma. Imam 13 godina, visoka sam 163/164 cm i imam čak 53/54 kg. Imam veliki stomak i imam malo ispod zadnjice i kod kolena kao naborano (ali veoma malo) a inače ruke, noge i sve je dobro mislim tanko, samo imam stomak…. Ne znamšta da radim. Izbacila sam jedan obrok dnevno, i jedem što manje mogu, ali i dalje to nije baš puno velika promena. I zadnjih par dana imam aplikaciju za vežbanje i poštujem je. Jel zna neko od vas kako da imam ravan stomak. Sada me svi zezaju da sam debela čak I RODITELJI i to mi mnogo smeta. Zovu me i ruznim imenima. Ne znam šta da radim help!

SAVET: Za početak je neophodno da kažeš roditeljima kako se osećaš kada se tako šale. Reci im da si već dovoljno nesigurna i da te njihove šale samo pokopavaju dublje i čine još nesigurnijom. Zaista je bitno da te oni sa te strane poštuju i da te ne ismevaju. Što se društva tiče. to probaj da ignorišeš i sa vremenom će prestati. Oni nastavljaju sa zezanjem jer ti na to reaguješ i tvoja reakcija ih zabavlja, zbog čega nastavljaju sa tim. Dijete ti nisu potrebne, ali možda ako želiš da jedeš zdravivje i da malčice smršaš, možeš izbaciti ili svesti na minimum sokove, grickalice i slatkiše. Uglavnom jedi kuvanu hranu, izbegavaj hleb za večeru, jedi dosta povrća, voća i žitarica. Uz to bilo bi super da se fizički aktiviraš. Trčanje je odlično za mršavljenje i zatezanje. Mada, šta god da rešiš da radiš, ako radiš ispravno i redovno, rezulati će se vremenom videti.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.