SOS: Premršava sam

Dragi Hej!, pišem ti prvi put i nadam se tvom odgovoru jer mi je i te kako potreban! Moj problem je što sam previše mršava. Imam skoro 15 godina i manje od 50 kilograma! Najviše mi smetaju mršave noge koje pokušavam da ne slikam jer izgledaju ružno, pa mi je skoro svaka slika isečena kako se one ne bi videle. Što je najgore, od garderobe nosim samo helanke koje mi jos više izražavaju mršavost. Zbog škole sam pod velikim stresom (testovi, a sada i prijemni ispit!) i gubim apetit. Ponekad preskacčm obrok i pojedem kesicu čipsa, smokija. Ne izgladnjujem se, jednostavno moj želudac odbija da bilo šta stavim u usta i postao je previše lenj. Mnogo puta sam pokušavala da počnem da jedem ‘normalno’ tako što bih uzimala više hrane nego što sam je do tada uzimala, i time pokušala da se ugojim, ali nije uspevalo, vratila bih se na staro. Takođe sam i instalirala aplikaciju uz pomoć koje 30 dana radiš vežbe za noge i one ojačaju, a samim tim se i udebljaju. Ni to nisam uspela i zaustavila sam se posle nedelju dana. Uzimala sam i vitamine kako bih dobila apetit i ugojila se i nisu mi nikako pomogli. Stvarno ne znam šta da radim. Želela bih da uspem da se ugojim do septembra. Tada polazim u srednju školu i ne bih volela da izgledam kao što sada izgledam. Molim te mi pomogni! Kako da se ugojim? Kako da moje noge ne izgledaju mršavo?

SAVET: Zaista nemamo neku ideju, niti priču iz ličnog iskustva koja bi ti mogla pomoći. Zato bismo ti najradije predložili da, ako si u mogućnosti, sa roditeljima posetiš nutricionistu. Nije tu samo reč o fizičkom izgledu, već i o zdravlju, iako tebe najpre fizički izgled brine. Popričaj sa roditeljima o tome, reci im šta te muči i zamoli ih da zajedno posetite nutricionistu. On ti može dati najbolje savete kako se možeš ugojiti jer je on za to školovao. U slučaju da primenjuješ savete koje ti je dao nutricionista, za relativno kratak vremenski period ćeš biti u mogućnosti da uočiš neke pozitivne promene.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.