SOS: Preosetljiva sam

PROBLEM: Imam jedan veliki problem. Rasplačem se za svaku sitnicu i jako sam osetljiva. Ako se, na primer, posvađam sa drugaricom, plačem satima i ne izlazim iz sobe. Kad dobijem lošiju ocenu u školi, opet plačem. Svaki se dan rasplačem barem tri puta. Zbog toga mi se svi smeju. Pokušavam da se suzdržim da ne zaplačem, ali ne mogu. Pomozite!

SAVET: Iako to zna da ti “napravi problem”, nije tako čudno jer ljudi na različit način izražavaju emocije, različito ih kontrolišu i ispoljavaju, pa tako nekog nećeš nikad videti da zaplače, dok će neko drugi, poput tebe, mnogo češće dolaziti u takvu situaciju. Tako nešto je pogotovo izraženo u periodu puberteta – tinejdžeri doživljavaju česte promene raspoloženja, emocije su intenzivnije nego inače itd. Iako je drugima možda malo neobično sve to, ne treba da obraćaš pažnju na njihova zadirkivanja jer je to deo toga kakva si, i nekad jednostavno ne možeš da iskontrolišeš svoje emocije. Što se tiče nekih sitnih situacija koje te svakodnevno rasplaču (poput ocena ili svađa), pokušaj da, kada se tako nešto desi, skreneš misli sa toga (npr. unapred smisliš nešto lepo o čemu bi mogla da razmišljaš kada se nađeš u takvim situacijama), i da probaš da barem odložiš te emocije za kasnije kada si sama. Ipak, verovatno je da će situacija vremenom biti bolja, jer se kontrola emocija vežba kroz različite situacije kroz koje prolaziš, te ćeš tako naučiti da zadržiš emocije u određenim situacijama. 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

1 Comment

  1. Nebrini se, ja imam 19 godina sada i jos uvijek me sve lako rasplace, npr kad neko povisi glas ili kada se posvadjam sa nekim. Pokusaj da kad osjetis to sledeci put da zatvoris oci i izbrojis do 10 i koncentrises se na disanje. Meni to donekle pomaze.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.