SOS: Prestrogi roditelji

PROBLEM: Dragi HEJ! prvi put ti pišem i nadam se da ćeš odgovoriti 😀 Ovako, moji roditelji su veoma strogi. Imam 14 godina i oni mi ne dozvoljavaju da imam društvene mreže. Ni jednu. Molim ih bukvalno svaki dan, a oni nikako ne popuštaju. U ova vremena je teško upoznati se sa nekim uživo, ali njima je to teško da razumeju. Kao misle da će me neko kidnapovati i tako to. Rekla sam im da ću im davati da mi proveravaju telefon ako treba, bilo šta, ali bezuspešno. A dečka i da ne pominjem. Pošto ih već sve moje drugarice imaju, roditelji misle da ga imam i ja pa tako pitaju ljude da li su nas videli… Sledeće, svi moji drugari imaju neograničen izlazak, a moji meni daju napolje najviše 3 sata. Baš skoro sam bila napolju sa drugaricom i tata me je zvao da krenem kući. Ja sam rekla da drugarica sme još, a on je rekao da njega to ne zanima, on nije njen roditelj i ja moram kući da se nacrtam u tačko vreme kad on kaže (inače, bio je vikend). Društvo me više i ne zove nigde jer znaju da bukvalno ništa ne smem da radim i da idem negde dalje. I da, skoro sam ušla u neki pank fazon, ali roditelji mi nikako ne dozvoljavaju da se oblačim onako kako ja hoću. Kad god vidim neke iscepane farmerice (onako normalno), oni kažu da ti nije za školu, a ni za mene. Ako mi se dopadne nešto crno (ili ako se cela obučem u tu boju) oni mi pričaju kako sam sektašica… Ne znam stvarno šta više da radim. Pokušala sam da pričam sa njima, ali se čvrsto drže svojih stavova. Stvarno bih volela pomoć što je pre moguće.
PS. Naj sii! <3

SAVET: Nekada nije lako ni roditeljima kada njihovo dete menja fazu razvoja u kojoj se nalazi. Često se zapravo najveći problemi javljaju u odnosu sa roditeljima javljaju u periodu adolescencije. Tada je poterbno da roditelji postave malo fleksibilnije granice, to jest da detetu daju malo više slobode ali to nije uvek lako. Čini se da se to i sa tvojim roditeljima dešava. Sigurno ti misle dobro i imaju ideju da te tim zabranama štite od potencijalno opasnih i loših situacija i izbora. Međutim, ne uzimaju u obzir to kako se ti osećaš i kakav efekat to ima na tvoj društveni život. Predlažemo ti da još jednom probaš da sa njima popričaš o tome. Reci im sve to – kako se ti osećaš zbog toga, kao i kakve posledice to ima po tvoj odnos sa društvom. Pitaj ih i kako su oni odrastali, kako su se oni ponašali u tvom periodu i šta je njima falilo, šta su zameralii u odnosu sa roditeljima. Probaj tako da ih pridobiješ. Ako ti to ne uspe, zamoli nekog od starijih rođaka za pomoć u vezi sa ovim. Možda će neko stariji moći da ti pomogne i da ih ubedi da malo spuste gard.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Getty

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.