SOS: Pretnje preko Facebooka

Imam problem. Bila sam s jednim dečkom u tajnoj vezi, nešto tipa fejsbuk veza. Raskinuli smo. Kasnije me je on ucenjivao da će poslati gole slike (gornji deo tela) mojim roditeljima. On je veoma udaljen od moje kuće, zna samo moje ime i prezime i školu, ali znam da neće napakostiti jer su se mnogi susreli s ovim problemom. Ne znam da li da budem zabrinuta. On mi stalno preti, i verovala sam mu i naučila iz grešaka. Rekao je da će sekretaru dati sve i direktoru, i da će sve biti dostavljeno do roditelja. Preti mi kroz poruke. Jezive su. Plašim se. Pomozite molim vas. Ipak mislim da ne može ništa.

SAVET: Obavezno sačuvaj sve poruke u kojima ti preti, najbolje je da napraviš i snimke ekrana kako bi se dodatno osigurala. Mnoge devojke u tim situacijama iz stida brišu sve poruke, ali to nikako nije dobro, već naprotiv, treba da ih sačuvaš kao dokaz. Traži mu da obriše slike i da prestane sa pretnjama inače ćeš ga prijaviti policiji. Reci mu da ćeš reći roditeljima i da ćete ga zajedno prijaviti policiji, spomeni da ćeš priložiti poruke kao dokaz. I sama sada znaš da ne treba da šalješ takve slike jer može da nastane ovakva situacija, ali sad kada se već desilo, to nije razlog da na tome ostane i da se ništa ne preduzme. Obavezno mu zapreti policijom jer to što radi nije zakonito i nije u redu, bez obzira što si ti poslala te slike, ti si u ovoj situaciji žrtva. Ukoliko ni to ne pomogone, moraćeš zaista da kažeš roditeljima šta se desilo i da zatražiš pomoć od njih. Znamo da ti je izuzetno neprijatno da priznaš bilo kome, a kamoli roditeljima šta se desilo, ali ako se to uskoro ne reši, moglo bi da se otme kontroli. Roditelji će možda isprva biti malo ljuti na tebe jer si poslala te slike, ali će u svakom slučaju stati u tvoju zaštitu i pomoći ti da rešiš situaciju. U suprotnom, on će nastavljati da te ucenjuje, a ti ćeš biti sama u tome, što i sama znaš da nikako nije lako. Važno je da znaš da, čak i ako stvarno dostavi te slike direktoru ili sekretaru škole, oni su dužni da stanu u tvoju zaštitu, a tako bi i postupili. On je taj koji greši u ovoj situaciji jer te ucenjuje takvim stvarima. U svakom slučaju, koliko god neprijatno bilo, ako sama ne uspeš da ovo rešiš tako što ćeš mu zapretiti, moraćeš da skupiš hrabrost i obratiš se starijima za pomoć, i to je totalno OK jer stvari poput tih prosto nekad ne možeš sama da rešiš, i nije dobro da nastaviš da živiš u strahu. Tvoji roditelji će na kraju razumeti i zaštiti te.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.