SOS: Pričam sama sa sobom

PROBLEM: Dragi HEJ-u, imam veliki problem – pričam sama sa sobom i to vrlo često. Molim vas, odgovorite mi da li je to normalno i kako da prestanem.

SAVET: Draga, kako je ovo časopis i ne možemo sa sigurnošću da znamo šta ti se stvarno događa, evo nekoliko pitanja na koje treba da odgovoriš. Da li pričaš sama sa sobom kada si ljuta, besna, nezadovoljna? Ili kada razmišljaš o nekoj situaciji i šta bi nekom rekla? Da li ti razgovori sa samom sobom prijaju? Da li ti pomognu da se rešiš ljutnje i lakše izlaziš nakraj sa nekim problemom koji imaš? Ako je odgovor da, onda je to dobar način da samu sebe posavetuješ kako da rešiš neku situaciju. Međutim, ukoliko se ne osećaš dobro posle razgovora sa samom sobom ili ne možeš da odrediš kada je dobra prilika da to radiš, onda ti savetujemo da se obratiš roditeljima i da odete kod pedijatra u Dom zdravlja ili kod psihoterapeuta koji bi procenio o čemu se konkretno radi. Kada se ustanovi šta je po sredi, psihoterapeut bi ti pomogao da nađeš način da prestaneš da pričaš sama sa sobom.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.