SOS: Pričam sama sa sobom

PROBLEM: Dragi HEJ!, pomogao si mi prošli put pa se nadam da ćeš i ovaj. Imam 13 godina i pričam sama sa sobom. E, ja tu ne vidim neki problem, ali moji roditelji vide. Kada to radim, oni stalno pitaju s kim pričam i slično. A takođe, rekli su da hoće da me vode kod psihologa zbog toga. Nemam problem da idem kod psihologa, ali smatram da nema potrebe za tim. Kod vas sam pročitala jedan članak u kojem kažete da nije problem ako pričam sama sa sobom ukoliko se osećam lepo posle toga (ja se osećam lepo i to mi pomaže). Međutim, kada sam to rekla mojim roditeljima, oni su rekli da ima isto jedna žena koja se oseća mnogo lepo kada priča sama sa sobom (ta žena ima mentalnih problema). Ne znam šta da radim, jer u poslednje vreme često pričam sama sa sobom, a moram da se krijem od roditelja. Nadam se da ćete mi pomoći.
P.S. Počela sam da pričam sama sa sobom kada sam bila mala, jer moji roditelji nisu bili tu, pa nisam imala sa kim da razgovaram.

SAVET: Svako od nas ponekad priča sam sa sobom i to je okej. Ljudi to najčešće rade kada imaju mnogo da rade ili potrebu da ono o čemu puno misle izgovore naglas. Tako se opuštaju i sređuju misli, a neki od nas tu naviku nose iz detinjstva kada smo pričali sami sa sobom dok smo se igrali. Ovako nauka objašnjava kako izgleda kada smo svesni i znamo da pričamo sami sa sobom. Tvojim roditeljima možda ovakva naučna objašnjenja nisu dovoljna i žele uživo od stručnjaka-psihologa da to čuju. Razmisli, to možda i nije loša ideja. Odete svi zajedno kod psihologa i popričate sa njim. Svako od vas kaže kako to vidi i vidite da li ima razloga za brigu i neki rad na tome ili ne. Ovo je način da prestanu rasprave ko je u pravu ili ne, kao i da li je sa tobom sve u redu ili ne. Mi verujemo da jeste, čak i ako na tome treba poraditi, smatramo da se to sve može brzo i uspešno ublažiti ili otkloniti.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.