SOS: Prijatelji me iskorištavaju

Idem u prvi srednje i stekla sam par prijatelja u razredu. Družimo se, ali imam osećaj da me iskorištavaju. Naime uvek traže moju svesku da prepišu domaći, pozajmljujem novac, svi kažu vratiće i ništa ne bude… Htela bih da sve to prestane, ali bojim se da će se naljutiti i da ću ih izgubiti jer u osnovnoj sam bila usamljena i svi u odeljenju su me ogovarali. Šta da radim da se situacija popravi?

SAVET: S obzirom na sve što si nam opisala, verovatno si u pravu oko tog osećaja koji imaš. Definitivno ne treba to da trpiš, i važno je da znaš da je okej da se tome suprotstaviš, ne treba da se loše osećaš oko toga. Ako se naljute zbog toga, to nije fer od njih, i koliko god se ti osećala loše vezano za to, i plašila se da ih ne izgubiš, podsećaj sebe da ni nisu pravi prijatelji, niti treba da se ulažeš u odnose sa njima ako su tu samo kada njima nešto zatreba. Kada ti sledeći put zatraže domaći, reci im slobodno da ovaj put ne možeš da im daš, i da bi volela da i oni nekad tebi pomognu sa domaćim. Potrudi se da se ne svađaš sa njima, već da im to kažeš nekim okej tonom, i da objasniš da ti malo smeta što ti samo traže domaći, a nisu tu oko nekih drugih stvari. Što se pozajmljivanja novca tiče, reci da nemaš dovoljno da bi im pozajmila, pogotovo zato što ti ni ono od prethodnog puta nisu vratili. Nemoj da popuštaš ni ukoliko kažu da se ljute ili krenu da te prozivaju, jer ako popustiš, to će im biti znak da mogu da se ponašaju prema tebi kako god hoće, kao i da mogu da ti zatraže bilo šta. Razumljivo je da si uplašena, pogotovo zato što kažeš da si imala loša iskustva u osnovnoj školi, da si se osećala usamljeno i slično, ali veruj nam da ti takvi ljudi nisu potrebni u životu, i da ne treba da gradiš veze sa nekim ko nije tu kada je tebi potrebno, ili da se druži bez ikakve koristi. Umesto toga, obrati pažnju na ljude u razredu (ili van njega) koji su ti slični i koje procenjuješ kao ok osobe za druženje. Nemoj se ustručavati da im priđeš, da pokušaš da ostvariš bolji kontakt sa njima, da se zbližite i slično. Budi strpljiva i samopouzdana, podsećaj sebe na to da si neko ko zaslužuje dobre i iskrene prijatelje. Srećno! 😊

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović

Foto: Getty Images/Guliver

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.