SOS: Problem s samopuzdanjem

Dragi HEJ, obraćam ti se s razlogom. Imam 14 godina i veoma sam mršava, nemam grudi zbog čega mi se dečaci kao i devojke podsmevaju. Često umeju da budu jako bezobrazni i povrede me tako što pričaju stvari tipa “obična daska” ili “bolesno si mršava”. Volela bih da se to popravi. Volela bih da se ne brinem o tome što mi pričaju. Zbog ovakvih ismejavanja, prestala sam da izlazim iz kuće jer mi je svaki put sve gore i gore. Molim vas pomozite mi!!

SAVET: Nije nimalo ok sa njihove strane to što ti govore. Njima je to zabavno, a kod tebe to izaziva brojna negativna osećanja i razmišljanja. Ukoliko to često rade i ti patiš zbog toga, onda bi trebalo da potražiš pomoć roditelja i razrednog starešine da se tome stane na put. Ipak, nama se čini da to možda nije toliko često, ali da si ti prosto previše ranjiva trenutno i da si jako prijemčiva samo za negativne komentare. To je sasvim prirodno sada. Period u kome se nalaziš, kao što već znaš, odlikuju brojne kako fizičke tako i psihološke promene. Ipak, ne prolaze svi kroz te promene u isto vreme, kao što možeš da primetiš. Neke devojke krenu da se razvijaju ranije – pre krenu da im rastu grudi, pre dobiju prvi ciklus i probleme sa maljavošću na mestima gde ih nije bilo, a neke devojke prosto sve to dobiju kasnije. To je ok jer smo svi različiti i svako ima svoj tempo. Svakako razumljivo nam je da je ovo lakše pročitati i shvatiti samo na nekom površnom nivou, nego to prihvatiti u celosti. I ti ćeš relativno uskoro krenuti da se menjaš, samo je pitanje vremena. Do tada, pričaj sa nekim o tome jer to izolovanje, to neizlaženje iz kuće i te negativne msili mogu da ti uzrokuju psihološke probleme koji mogu mnogo da utiču na tebe, ali i na tvoju porodicu i okolinu. Zato je bitno da o tome sa nekim pričaš i da ne zadržavaš sve za sebe.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

1 Comment

  1. Nikad nisam imala mnogo samopouzdanja, pogotovo kada bih pricala sa dečacima ili sa nekim malo popularnijim ili starijim devojkama, verovatno zato sto smatram sebe ne tako lepom, pa mislim da dok budem pricala sa njima da ce mi samo traziti mane.. Ali onda pogledam i ostale devojke,koje nisu tako lepe i zgodne, a imaju tako mnogo samopouzdanja dok pricaju sa ostalima, zato sam odlucila da se obratim vama i da trazim vas savet o tome kako da se postavim i ponasam dok pricam sa nekim. Unapred hvala!

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.